Martin Kragh, Rysslandsforskare. Foto: SVT

Kragh om utvisningen: Huvudsakligen en politisk markering

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom beskedet att Sverige utvisar tre ryska diplomater från Sverige med hänvisning till att de bedriver underrättelseverksamhet. Beskedet om utvisningen var väntat enligt Martin Kragh, Rysslandsforskare.

– Man ska se detta som en politisk och diplomatisk markering.

Flera europeiska länder har redan aviserat att de kommer utvisa ryska diplomater och på tisdagen tog även Sverige beslut.

Vad kan det få för konsekvenser för Sveriges del? 

– Vi vet hur ryska sidan kommer svara. De kommer att utvisa svenska diplomater, på samma sätt som man utvisar andra europeiska diplomater. Vi har varit igenom detta flera gånger förut de senaste åren. Det har blivit en del av ett normalläge, säger Martin Kragh, Rysslandsforskare.

Men trots att det benämns som ett normalläge finns det en problematik i beslutet, konstaterar Kragh.

– Ryssland har oproportionerligt många fler diplomater i Europa än vad de europeiska länderna har i Ryssland. Om svenska ambassaden förlorar en diplomat kommer det påverka mycket för att man är redan från början en liten organisation jämfört med ryska ambassaden i Stockholm.

”En nationell bedömning i beslut om antal”

Flera länder har gått hårdare ut och begärt att fler ryska diplomater ska utvisas, Sverige stannar dock på antalet tre.

Varför just tre diplomater?

– Jag tror inte man ska fokusera på antalet utvisningar. Det är markeringen i sig. Sverige har flera gånger tidigare utvisat ryska diplomater. Det gör man för att markera politiskt bedömer jag. Det finns alltid en nationell bedömning i dessa beslut bakom antalet.

Danmark utvisar 15. Är danska beskedet ”hårdare”?  

– Varje land måste göra sina egna överväganden och det svenska övervägandet var uppenbart att man utvisar tre. Men jag tror vad man ser från ryskt håll är att EU är enade i att utvisa diplomater. Och hur många varje land utvisar är sekundärt.

– Det som hade höjt ögonbrynen är om Sverige inte hade gjort någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.