Linde: ”Måste utkrävas ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Fullständigt förfärligt och en grymhet som saknar motstycke. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) då hon i Aktuellt kommenterade bilderna från den ukrainska staden Butja.

– Det är så här Ryssland bedrivit krig tidigare. Både i Syrien och i Tjetjenien. Nu gör man samma sak i Ukraina. Och det måste utkrävas ansvar för detta.

Ann Linde säger också att det mycket väl kan visa sig att det som hänt i Butja mycket väl även kan ha hänt i andra Ukrainska städer.

Kriget i Ukraina

– Det finns flera städer som fortfarande är belägrade och där vi inte hur det ser ut.

”Behövs ett femte sanktionspaket”

Ett antal länder, däribland Tyskland, har i dag utvisat ryska diplomater som ett svar på övergreppen i Butja. Sverige har dock ännu inte bestämt sig för om man ska göra samma sak.  

– Vi tittar också på den möjligheten. Men vi behöver också vara kvar på vår ambassad i Moskva. Det är också viktigt. Vi försöker stötta de frivilligorganisationer som fortfarande kan jobba i landet och som har kontakter med oppositionen.

Ann Linde svarade också på frågan om hur hon anser att EU bör svara på de ryska övergreppen.

– EU måste få ett femte sanktionspaket. Vi borde vara ännu tuffare när det gäller energisektorn. Vi hoppas vi kan få sanktioner på också olja och kol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet