Krav på EU-omröstning även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sorgligt och dåligt för Sverige, anser den svenska regeringen. Men SD och V vill följa britterna och begära omförhandling av EU-medlemskapet.

Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill att Sverige ska ta tillfället i akt och följa efter med ett krav på omförhandling för Sveriges del.

– Att Storbritannien nu öppnar debatten ska vi se som en möjlighet att komma åt några av EU-medlemskapets värsta avigsidor, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Storbritannien och EU

Jimmie Åkesson, SD-ledaren, tycker det är bra att ett så stort medlemsland ”äntligen satt ner foten”.

– I grunden är nog de flesta positiva till samarbete i Europa, men den monsterstat som växer fram i Bryssel är inte det vi behöver, säger Åkesson.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven kritiserar Cameron och anser inte att Sverige ska inspireras av London.

– Vi är inte beredda att gå in någon diskussion om att förhandla om, eller folkomröstning, säger Löfven.

Anna Stellinger, chef för Institutet för Europapolitiska studier (Sieps), säger att David Cameron bedriver ett förhandlingspel på två plan – ett mot hemmaopinionen, ett annat mot övriga EU-länder.

– Men han verkar inte ha tagit intryck av det USA sade förra veckan, att amerikanerna vill se ett starkt Storbritannien i ett starkt EU, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbritannien och EU

Mer i ämnet