Krav på haverikommission om SiS-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning som visar allvarliga brister inom SiS, Statens institutionsstyrelse och vården av tvångsomhändertagna barn kräver nu riksdagen att regeringen ska agera.

Se politikernas reaktioner på SVT:s granskning i klippet ovan.

Ett enat socialutskott har lämnat in ett utskottsinitiativ om att regeringen ska agera och kräver åtgärder av de brister som har rapporterats i vården av unga på Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem. Alla partier i riksdagen är nu överens om att regeringen måste agera.

SVT granskar SiS-hem

– Hur illa får det vara i verksamheten som staten ansvarar för? Hur låg kvalité kan vi acceptera? Det är så illa så det krävs en haverikommission, både för att se över hela systemet vad man ska göra men också ansvarsutkrävande, säger Juno Blom (L), talesperson i barnrättsfrågor. 

SVT har i en serie reportage avslöjat allvarliga missförhållanden i de särskilda ungdomshemmen i form av bland annat övergrepp, våld, missbruk och isolering.  

– Det måste helt enkelt göras en skarp genomlysning av hela Sis-verksamheten och där måste regeringen snarast återkomma med förslag som innebär att vi kan möta de här ungdomarna på ett annat sätt, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson. 

– Att just använda sig av unga som kanske redan har varit utsatta för sexuella övergrepp, att de får betala med sex och att de leds in i prostitution är helt oacceptabelt och det måste upphöra, säger hon.  

Regeringen ska lämna in skrivelsen till riksdagen senast 1 augusti 2021. 

– Det är ett tungt budskap till regeringen när ett helt enat utskott säger vi kräver att ni nu presenterar konkreta åtgärder för att åtgärda de här problemen, säger Maj Karlsson (V), socialpolitiska talesperson.

SVT har sökt sociaminister Lena Hallengren (S) för en kommentar om bristerna inom SiS men hon vill inte ge någon intervju. Tidigare har hon svarat att det krävs förändring. ”Jag ser att vi börjar komma framåt med Sis  men att det fortfarande är en bit kvar. Vi kan inte vara nöjda förrän alla som placeras på Sis får den vård de behöver.”

Vet du mer om detta eller har andra tips som SVT borde granska? Kontakta gärna våra grävande reportrar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar SiS-hem

Mer i ämnet