Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diamant Salihu: Det dödliga våldet i Sverige är unikt Foto: Blåljusbilder/SVT

Kriminalreporter Diamant Salihu: ”Det här dödliga våldet är unikt för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje skakas av ännu en dödsskjutning: den tredje på en vecka och den sjätte på ett år.

– Det här är en väldigt våldsam spiral, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu – som också konstaterar att det dödliga våldet i Sverige väcker starka reaktioner bland poliser i andra länder.

Diamant Salihu, som länge bevakat de kriminella miljöerna i Sverige, säger att skjutningarna handlar om en pågående konflikt mellan två gäng, bestående av en yngre generation killar.

– Det är unga personer som strider med varandra. Det är en ung gruppering som uppenbarligen har tillgång till massor med vapen, är hämndlystna och som jag förstår det så strider de om narkotikamarknaden.

Våldsspiralen i Södertälje

Omvärlden undrar vad som händer i Sverige

Med anledning av de många skjutningarna i Södertälje pågår en stor insats från polisen – men trots det sker det nya ändå.

– Det säger vilken drivkraft de här personerna har att ge sig på varandra.

En ung man har dött och en tonåring har skadats i torsdagens skottlossning. Hittills i år har totalt sex personer dött efter skjutningar i Södertälje och i Sverige totalt är det rekordmånga 51 dödsskjutningar, enligt Diamant Salihu.

Han har pratat med poliser som säger att omvärlden ställer sig frågande till skjutningarna.

– När de pratar med sina kollegor i andra länder så undrar alla vad det är som händer i Sverige. Det här dödliga våldet vi ser är någonting som är unikt för just Sverige.

Få skjutningar klaras upp

Diamant Salihu säger att polisen har bra koll på vilka som rör sig i de kriminella miljöerna. Men nya unga personer fyller hela tiden på. Samtidigt lyckas inte polisen lösa dödsskjutningarna – fyra av fem dödsskjutningar klaras inte upp, säger han.

Vad kan då göras för att stoppa skjutningarna? Enligt Diamant Salihu nämner polisen bland annat hårdare straff för vapenbrott. Något annat som ofta dyker upp när SVT:s reporter pratar med människor om lösningar är vikten av att stärka skolan.

– Jag tittade på några av skolorna i Södertälje alldeles nyligen och kunde se att det på flera av skolorna var 20 procent, till och med upp till 50 procent, av eleverna som inte gick ut nian med behörighet till gymnasiet. Många som blir rekryterade till den kriminella miljön är personer som inte klarat skolan och inte hittat någon väg i livet som fungerar bättre än den kriminella banan.

Hör kriminalreporter Diamant Salihu om skjutningarna i i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet