Camila Salazar Atías, kriminolog på fryshuset. Foto: SVT

Kriminologen: ”Drogerna ett sätt att få in pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Att många av de som dras in i handeln med narkotika är väldigt unga är något som kriminologen Camila Salazar Atías är alltför bekant med.

– Många gånger säljer de droger för att hjälpa till med försörjningen hemma, säger hon i SVT Agenda.

Camila Salazar Atías arbetar med frågor som rör gängkriminalitet på Fryshuset i Stockholm och hon ser ofta att barn har börjat med drogförsäljning så tidigt som 13, 14 år.

– Man lever på existensminimum. Eller så har till exempel mamman blivit sjuk och så hamnar de hos Försäkringskassan och då är det någon som erbjuder dem att börja sälja för att få in pengar till familjen, säger hon.

Droghandeln en arbetsmarknad

Enligt kriminologen är just det faktum att droghandeln är en arbetsmarknad en stor anledning till att unga hamnar i dessa miljöer, men det ger också ett strategi för att hjälpa ungdomarna att komma ur det.

– Vi på Fryshuset, vi jobbar väldigt aktivt med att fånga upp unga som är i de här miljöerna och erbjuda jobb. Man kan tycka att det är konstigt att erbjuda jobb till så unga, men det är det inte.

– Vi erbjuder ju jobb till våra unga som att sitta barnvakt, att klippa gräs, man har olika alternativ – men de alternativen har inte dom. Vi behöver hitta snabba jobb som ger pengar så att man kan gå ut, köpa de där skorna. Det jobbar vi jättehårt med, säger Camila Salazar Atías.

”Hotar deras familjer”

Poliskommissarien Lennart Karlsson har också sett att problemet har krupit ner i åldrarna, och han har sett att vissa unga även tvingats in i narkotikahandeln.

– De kriminella är medvetna om straffmyndighetsåldern och de unga är lättare att påverka. Men en del hotas med att man ska skada eller mörda deras familjer, så de känner sig tvingade att bära droger, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.