Kriminologen om skjutningar i offentliga miljöer

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det skett flera skjutningar på offentliga platser.

– Vi har sett en trend att det blivit vanligare att utomstående personer drabbas av den här typen av våld, säger Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö Universitet. 

Under juli månad i år har fyra personer dödats och tretton skadats i samband med skjutningar i Sverige. I Biskopsgården sköts en polis till döds och i Flemingsberg skadades två barn när de blev beskjutna i närheten av sitt hem. I måndags inträffade en skjutning i anslutning till ett köpcentrum i stadsdelen Gamlegården i Kristianstad, mitt på dagen på en offentlig plats.  

– Det har alltid förekommit den här typen av skjutningar på öppen gata och på dagtid, men det har nog blivit lite vanligare även om det har funnits incidenter även för 10-20 år sedan som har sett liknande ut, säger kriminologen Manne Gerell, i SVT:s morgonstudion.  

Två män i 20-respektive 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern skadades i samband med händelsen. Motivet till skjutningen eller relationen mellan skadade och misstänkta har polisen ännu inte kommenterat. Men att utomstående drabbas av den här typen av våld är en trend som blivit vanligare, enligt Manne Gerell.  

– Det förekommer en del. Vi har sett en trend att det blivit vanligare att utomstående personer drabbas av den här typen av våld. I höstas gjorde min kollega Joakim Sturup en genomgång där han visade att minst 46 personer som var utomstående hade skadats eller dödats i sprängningar eller skjutningar mellan 2011 och 2020. 

Tre tonåringar anhölls efter skottlossningen i Kristianstad, skäligen misstänkta för försök till mord på tre personer, men försattes sedan på fri fot. Misstankarna kvarstår dock. 

– Vi har fler unga som skjuter, numera är det ganska vanligt att vi har tonåringar som är skyttar, säger Manne Gerell.

Senast i går, torsdag, skedde även en skottlossning i Berga centrum i Linköping, vid 19-tiden på kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.