Kriminologen: Sverige värst i Västeuropa

Publicerad

När det gäller unga i åldern 15-29 år sticker Sverige ut i statistiken – inget annat land i Västeuropa har så många i den åldern som är inblandade i skottlossningar och dödsskjutningar. Det säger kriminologen Ardavan Khoshnood i kvällens Aktuellt.

Ardavan Khoshnood är kriminolog på Malmö Universitet.

Han säger att man inte kan veta exakt vad det beror på att Sverige sticker ut så pass i statistiken.

– Men det finns spekulationer. Tillgången på vapen är till exempel mycket god och en annan anledning är att vi i Sverige har varit otroligt naiva under väldigt lång tid med att ta tag i den här frågan.

– Det finns folk som har skrikit sig hesa i tio, tjugo år om situationen utan att det tagits på allvar, säger Ardavan Khoshnood.

Jämför oss med Danmark

Han säger också att vårt grannland Danmark har varit bättre på att reagera på den grova brottsligheten än Sverige.

– Danmark är betydligt bättre och det finns ett antal saker man kan titta på. Till exempel sekretesslagstiftningen. I Sverige har vi en sekretesslagstiftning som sätter käppar i hjulet ganska konstant.

– Migrationsverket, arbetsförmedlingen, socialtjänsten och polisen får inte lov att dela viss information med varandra. Det problemet har inte Danmark, som varit mycket snabbare med att gå in med diverse förebyggande åtgärder. Men också strängare lagar, som visitationszoner.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.