Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martina Holmberg / TT

Krimprofil åtalas för grova ekobrott – riskerar långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Mannen är en profil som ex-kriminell föreläsare och författare och har medverkat i en rad tv-program och poddar. Nu åtalas han som misstänkt för grova ekobrott i Sveriges största bedrägerihärva. Själv tillbakavisar han anklagelserna och menar att han blivit lurad.

Mobilhärvan består av mängder av jätteaffärer mellan flera företag, och misstänks ha konstruerats för att begära ut moms som aldrig betalats in. Åklagaren Thomas Hertz vid Ekobrottsmyndigheten har beskrivit det som ett slags ”smash’n’grab”-kupper, där bedragarna på kort tid kunnat tillgodogöra sig svindlande summor.

Nu har han väckt åtal mot en man i 45-årsåldern som är känd som författare och föreläsare utifrån sin bakgrund som tidigare kriminell, och som SVT tidigare berättat suttit häktad.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

När han i december släpptes ur häktet fick han i stället reseförbud, och nu åtalas han alltså för bland annat grova skattebrott och grov näringspenningtvätt. Dessutom vill åklagaren se ett tioårigt näringsförbud att att hans företag ska betala en företagsbot på tio miljoner.

Miljarder från tidigare frisersalong

Förundersökningen omfattar närmare 1700 sidor och innehåller bland annat chattar, affärshandlingar och beslag från husrannsakningar. Åklagaren lyfter i stämningsansökan fram att mannens bolag köpt in varor för totalt 2,5 miljarder från ett helt nystartat företag som saknade försäkringar, bara hade en anställd och sålde mobiler med förlust. I den andra änden ska den enda kunden ha varit en tidigare frisersalong som ingått i ett tidigare åtal i mobilhärvan.

Affärerna ska ha omfattat hisnande 2,5 miljarder och skattesystemet har enligt åtalet riskerat förlora närmare en halv miljard. ”Gärningarna är att bedöma som grova brott eftersom de rört mycket betydande belopp, genomförts med stor systematik och varit av mycket farlig art” heter det.

SVT har sökt mannens advokat. I förhör nekar han till alla anklagelser, och hävdar att han blivit lurad av en tidigare kompis. Det är samma person som SVT 2021 avslöjade kunde driva bolag i mobilhärvan med hjälp av statliga webbtjänster trots att han var internationellt efterlyst.

Bakom kulisserna – så nystades mobilhärvan upp

Mobilhärvan: jättehärvan med kopplingar till andra länder – och börsbolag

Mobilhärvan omfattar enligt SVT:s granskning totalt över 100 företag.

Den ledde 2021 till en ändrad lagstiftning som stoppade uppläggen kring just handel med mobiltelefoner, men under åren som gått har de rättsliga efterspelen fortsatt med en rad åtal. Sammanlagt har över hundra års fängelse dömts ut till olika aktörer i härvan, tillslag har gjorts mot både personer och företag i en rad länder, och mobilhärvan har beskrivits som inte bara Sveriges utan EU:s största bedrägerihärva.

Nyligen väcktes det hittills största åtalet mot tolv personer kring bland andra ett Örebroföretag som SVT berättade om 2021.

Ett annat färskt åtal gäller näringspenningtvätt av över tre miljarder, som misstänks ha utförts av personer som också varit inblandade i de ifrågasatta jätteaffärerna kring den tidigare börsraketen Aegirbio.

Ett annat svenskt börsbolag, Distit, med varumärket Deltaco, har sett sin aktiekurs rasa efter att sajten Realtid avslöjat att bolaget förekommer i flera förundersökningar kring mobilhärvan.

Fortfarande pågår enligt Ekobrottsmyndigheten ungefär 60 förundersökningar med koppling till mobilhärvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet