Hos Ekobrottsmyndigheten pågår utredningar mot över 50 företag i mobilhärvan. 13 åklagare jobbar med fallen. Foto: SVT

Mobilhärvan: Åklagare kräver maxstraff för flera åtalade

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill se mycket hårda fängelsestraff för flera av de åtalade i den stora rättegången om misstänkta momsbedrägerier som på onsdagen avslutades i Växjö. Rättegången har varit den första i den omfattande mobilhärvan som beskrivits som det största bedrägeri som drabbat Sverige.

Rättegången har pågått i över en månad i Växjö tingsrätt, och åklagaren kräver fleråriga fängelsestraff för samtliga åtta åtalade.

Chefsåklagare Marianne Forsström har i rätten argumenterat för de strängaste straff som finns i straffskalan för flera av de inblandade – åtta års fängelse för grova skattebrott och sex års fängelse för grova näringstvättsbrott.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Åtalet omfattar totalt åtta personer, bland annat en fotbollsdomare på elitnivå och en tidigare lokalpolitiker. Samtliga åtalade förnekar brott.

De inblandade företagen har funnits på flera orter i Kronoberg, Stockholm och Halland.

Frisersalong blev supergrossist

Ett av de centrala bolagen, Jolumar, började som en frisersalong i Halmstad men ändrade inriktning och började handla med mobiltelefoner och IP-telefoni för stora summor. På sin hemsida beskriver man sig som ”en av de snabbast växande grossisterna för mobiltelefoner och surfplattor i världen”.

Men enligt åklagaren har verksamheten i själva verket varit en del av ett upplägg med syftet att lura svenska staten på pengar.

Den påstådda mobilhandeln har bland annat skett med en av världens största mobilgrossister, Brightstar, som i Sverige samarbetar med bland andra Telia, Tre och Telenor, och som Skatteverket också pekat ut som delaktigt i härvan.

Brightstar har beskrivit sig som ett offer för bedrägerierna, men nyligen kunde SVT berätta att Brightstar startat en internutredning och stängt av en anställd i väntan på granskningen.

Brightstar-representanter har hörts i Växjömålet men har inte ingått bland de åtalade.

13 åklagare – 50 företag

Mobilhärvan betecknas som det största bedrägeri som drabbat det svenska skattesystemet.

I ett budgetunderlag till regeringen, som upprättades för bara några veckor sedan, beskriver Ekobrottsmyndigheten hur man behövt bygga upp en särskild organisation för denna typ av brottslighet, och att 13 åklagare i dag arbetar med utredningar riktade mot totalt ett femtiotal svenska företag.

Myndigheten ser behov av förstärkningar för att bedrägerierna inte ska ta resurser från andra brottsområden och öka de så kallade ärendebalanserna. (Se faktaruta.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det började utanför ett företag i Västerås 2019. I dag är det en internationell härva. Foto: SVT

Så skriver Ekobrottsmyndigheten om mobilhärvan

”Under senare år och med en markant ökning under 2020 har förvärv inom telekomsektorn använts i omfattande internationella bedrägerier inom EU riktade mot det svenska mervärdesskattesystemet. /.../ Personerna bakom brottsuppläggen tycks inrikta brottsligheten mot ett specifikt land och Sverige är nu särskilt utsatt för de allvarliga angrepp mot mervärdesskattesystemet. Ekobrottsmyndigheten har byggt upp en särskild organisation för att hantera brottsligheten, vilket lett till ett ökat antal särskilt krävande ärenden. För närvarande arbetar 13 åklagare med denna typ av ärenden. För att inte ärendebalanserna inom andra brottsområden ska öka behöver myndigheten erhålla resursförstärkningar.”

Ur Ekobrottsmyndighetens budgetunderlag för 2022-24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet