Bedrägeriexperten Anders Björkenheim. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Nätjätten Dustin pausar samarbetet med Brightstar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av företaget Brightstars kunder reagerar nu på SVT:s avslöjande om Skatteverkets anklagelser mot bolaget. IT-återförsäljaren Dustin meddelar på onsdagskvällen att man pausar sitt samarbete med Brightstar. Samtidigt kan SVT nu berätta att Brightstar haft omfattande affärer med ett av de bolag som nu ingår i ett stort bedrägerimål i Växjö.

Nyheten att internationella mobildistributören Brightstar anklagas för delaktighet i en bedrägerihärva leder till flera reaktioner.

Den starkaste kommer från företaget Dustin, som betecknas som Sveriges största e-handlare.

– Det här är otroligt allvarligt om uppgifterna stämmer. Därför har vi bett Brightstar om ytterligare information, och tills de kommit med svaren har vi pausat samarbetet. Vi köper inget från dem förrän vi fått svar, säger Dustins kommunikationschef Eva Ernfors till SVT.

Även Telenor och Telia reagerar. ”Vi ser allvarligt på uppgifterna och har kontaktat Brightstar för att få mer information” skriver Telenors presschef Mikko Viitala till SVT. ”Vi ser allvarligt på anklagelserna från Skatteverket” skriver Telias Irene Krohn. Både Telenor och Telia betonar att man har strikta krav på sina leverantörer, men menar att det är för tidigt att svara på om samarbetet med Brightstar ska påverkas av det inträffade.

Liknande svar kommer från Netonnet och Webhallen/Komplett Group. Även Netonnet har begärt ett skriftligt uttalande från Brightstar.

Frisersalong blev miljardbolag

Samtidigt pågår i Växjö en stor rättegång om bland annat grova skattebrott och penningtvätt, och där ett av bolagen enligt polisförhören haft omfattande affärer med Brightstar.

Det handlar om företaget Jolumar, som startade som en frisersalong men härom året snabbt ökade omsättningen från noll till över en miljard när man började handla med mobiltelefoner.

Brightstars anställda uppger i polisförhör att man gjort huvuddelen av sina mobilinköp (50-65 procent) från just Jolumar.

Brightstar anklagas inte för något brott i den aktuella rättegången, och har tillbakavisat Skatteverkets anklagelser. Jolumars företrädare förnekar liksom övriga åtalade i Växjö alla brott de anklagas för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilhärvan

Mer i ämnet