Krismöte i EU om ryska gasen: ”Bör fylla upp gaslager”

Publicerad

Fler EU-länder kan bli av med ryska gasleveranser – vilken man bör förbereda sig för, enligt EU-kommissionen.

– Kommissionen har uppmanat alla medlemsländer att fylla upp sina gaslager fram till vintersäsongen, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till TT.

Det ryska beslutet om att strypa gasleveranser till Bulgarien och Polen har skakat om energimarknaden och lett till stora prisökningar. På måndagskvällen höll EU ett extrainsatt möte om gasförsörningen.

Efter mötet varnade EU:s energikommissionär Kadri Simson för att de ryska gasleveranserna kan strypas för fler och att ”vilken stat som helst kan vara nästa”, rapporterar BBC.

Simson talade efter måndagens möte mellan EU:s energiministrar.

Beroende av rysk gas

Många EU-länder är beroende av import av rysk gas – vilket Ryssland försöker dra nytta av i ett försök att få liv i den hårt sanktionsdrabbade ekonomin.

Ryssland har krävt betalning i rubel för gasleveranserna – men alla sådana upplägg strider mot sanktionerna, menar EU-kommissionen.

”Fyll upp inför vintern”

Det osäkra läget kring gasen har fått EU-kommissionen att mana medlemsländerna till ökad beredskap.

– Som det ser ut nu kommer de flesta klara av att fylla upp sina gaslager till ungefär 80 procent till november, säger Khashayar Farmanbar (S) till TT efter dagens EU-möte.

På mötet, där inga formella beslut fattades, förde Sverige bland annat fram att rysk olja och gas bör ursprungsmärkas, uppger Farmanbar.

– I dag kan vi inte se när vi får en gasleverans till Sverige hur stor del av det som kommer från Ryssland och andra länder, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.