Kristdemokraterna vill ge Tullverket större befogenhet och fler resurser. Foto: TT/SVT

Kristdemokraterna vill öka Tullverkets anslag med en halv miljard kronor

Publicerad

Kristdemokraterna vill ge Tullverket en halv miljard kronor mer om året, och låta tullen jobba mer som polisen. Bland annat vill man ge tullen större möjlighet att beväpna sig, gripa misstänkta och beslagta stöldgods på väg ut ur landet.

– Vi behöver bilda en enad front, genom att tullen får ökade befogenheter och nytt uppdrag att delta aktivt i det brottsbekämpande arbetet i Sverige. När gapet mellan tull och polis blir för stort då slinker brottsligheten igenom, säger Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor till SVT Nyheter.

Kristdemokraterna vill alltså att Tullverket arbeta mer som polisen, därför kommer man idag med flera förslag. Man vill bland annat att tullen ska få kontrollera och beslagta misstänkt stöldgods på väg ut ur landet och frihetsberöva misstänkta.

Man vill också att tullen ska kunna göra fler kontroller av pass och id-kort, och ha så kallade ANPR-kameror som känner igen registreringsskyltar på fordon.

”Ska ha möjlighet att kontrollera pass”

Man vill att Tullverkets anslag ökar med 500 miljoner kronor, och att myndigheten flyttas till Justitiedepartementet från Finansdepartementet.

– Rent konkret så vill vi att tullen ska ha möjlighet att kontrollera pass och id-kort på människor så vi vet vilka som tar sig in och ut över våra gränser, säger Ebba Busch Thor.

– Genom ökade resurser till tullen, vi dubblar det som man har efterfrågat, så tror vi att det är möjligt för Tullverket att göra mycket mer än vad de gör idag.

Bland förslagen finns också större möjligheter att beväpna sig. Idag beväpnar sig tullpersonalen enbart vid husrannsakan.

– När terrordådet skedde för ungefär ett år sedan och Rakhmat Akilov fortfarande var på fri fot så kunde tullen inte beväpna sig, utan man gick hem istället. Så kan det inte vara. Vi behöver ha ett tullverk som kan samarbeta med polis i kampen mot terror, i kampen mot människosmuggling och för att stoppa stöldgods som idag förs fritt över svenska gränser, säger Ebba Busch Thor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.