• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Stefan Löfven (S) kan nu åter få i uppdrag att bilda regering om Kristersson (M) ger upp. Foto: TT/Jonas Ekströmer

Kristersson har nått vägs ände, nu står Löfven på tur

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderatledaren Ulf Kristersson har nått vägs ände med sina försök att bilda en borgerlig regering. Nu talar i stället det mesta för att Stefan Löfven får chansen att försöka sätta ihop en regering, skriver Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Centerpartiet och Liberalerna var glasklara när de lämnade sina besked på lördagseftermiddagen. De kommer inte att släppa fram en M/KD-regering under rådande omständigheter. En sådan regering skulle bli alltför beroende av Sverigedemokraterna, menade både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

Därmed har Alliansen nu kluvits mitt itu. På ena sidan står Moderaterna och Kristdemokraterna, som vill försöka gå fram med en mindre borgerlig regering. På andra sidan står Centerpartiet och Liberalerna som säger blankt nej. Både Centerpartiet och Liberalerna håller fast vid att en borgerlig regering enbart kan tillträda om den har stöd över blockgränsen. Det tycker inte Moderaterna och Kristdemokraterna är nödvändigt.

Regeringsbildning

Kritik mot Kristerssons Facebook-rader

Både Annie Lööf och Jan Björklund var dessutom kritiska till att M-ledaren valt att offentliggöra sina regeringsalternativ i ett inlägg på Facebook på fredagen. Relationerna inom Alliansen har uppenbart försämrats kraftigt de senaste dagarna, och frågan är om något nu kan rädda detta politiska projekt från 2004.

Man ska självklart vara försiktig innan man slutgiltigt dödförklarar Alliansen, men det är mycket svårt i dagsläget att se att de fyra partierna ska kunna enas i den avgörande regeringsfrågan. Klarar de inte det kommer Alliansen inte att finnas kvar när den här regeringsbildningen är över.

C och L inte överens med KD och M

Centerpartiet och Liberalerna vill att Ulf Kristersson nu begär mer tid för sitt sonderingsuppdrag för att kunna föra ytterligare samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men det tycker inte Moderaterna och Kristdemokraterna. De menar att Stefan Löfven stängt dörren så tydligt för samtal att det inte finns mer att hämta där. Miljöpartiet som alternativ tror de överhuvudtaget inte på.

Dessutom har Sverigedemokraterna tydligt sagt nej till att stödja en borgerlig minoritetsregering enligt det förslag som Kristersson har presenterat.

Ett stort bakslag

Alla vägar ser alltså stängda ut. Den enda rimliga slutsatsen av detta är att Ulf Kristersson i morgon begär att bli entledigad från sitt sonderingsuppdrag. Det är naturligtvis ett stort bakslag för honom. Kristersson gick till val på att bli statsminister, och allt han gjort efter valdagen har visat att detta varit hans stora mål.

Men splittringen inom Alliansen har satt stopp för hans planer, i alla fall för stunden. Bollen kan komma tillbaka om också Stefan Löfven misslyckas, för inte heller han kommer att ha en enkel resa framför sig.

Räkna med fett agnade beten

Om Löfven får uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering kommer hans huvuduppgift vara att försöka förmå Centerpartiet och Liberalerna att kliva över blockgränsen. Räkna med att både Annie Lööf och Jan Björklund kommer att erbjudas fett agnade beten för att släppa fram Löfven.

Om de kommer att nappa är en helt annan sak. Beskeden här har varierat över tid, men på lördagen sa Annie Lööf att hon faktiskt kan tänka sig att sitta i en regering med Löfven. I nuläget gäller dock att hela alliansen i så fall ska vara med. Men det är högst osannolikt att Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson kommer att sätta sig i en Löfven-regering. Här kommer både Annie Lööf och Jan Björklund att tvingas bekänna färg inom kort.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildning

Mer i ämnet