Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M-ledaren Ulf Kristersson räknar med att partiet kan ge besked på söndag om vilka nästa steg som ska tas i regeringsprocessen. Foto: Tim Aro/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kristersson om Natoförhandlingarna: Världen står inte stilla för att vi haft val

Uppdaterad
Publicerad

Valrörelsen och nu regeringsförhandlingarna har delvis överskuggat Natofrågan. Men M-ledaren Ulf Kristersson understryker frågans allvar och meddelar att han därför behåller Magdalena Anderssons (S) statssekreterare som svensk chefsförhandlare tills processen är klar.

Samtidigt som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson försöker bilda en regering på hemmaplan pågår fortfarande förhandlingarna med Turkiet om att släppa in Sverige i försvarsalliansen Nato. 

– Världen står ju inte stilla för att Sverige har haft ett val, utan det händer rätt allvarliga saker i vår omvärld, sa Ulf Kristersson på en pressträff efter att han varit hos talmannen på måndagen. 

– Den här frågan är precis lika viktig nu som för en vecka sedan och kommer att förbli lika viktig hela vägen fram, sa han om Natoförhandlingarna.

”Stort förtroende för hans kompetens”

Kristersson hade på söndagen ett samtal med avgående statsminister Magdalena Anderssons (S) statssekreterare Oscar Stenström och bad då Stenström att stanna kvar i rollen som svensk chefsförhandlare i Natofrågan – även om Sverige får en ny regering. Stenström har enligt Kristersson tackat ja till erbjudandet.

– Jag har mycket stort förtroende för hans kompetens och hans förmåga att leda de här förhandlingarna, säger Kristersson om varför han vill behålla Stenström. 

Kristersson sa också att han och Magdalena Andersson har behållit ett gott samarbete i Natofrågan sedan i våras – trots kampen på olika sidor i valrörelsen. 

– En och annan hård kommentar har nämnts mellan oss under valrörelsen, men ingen har kretsat kring Natofrågan, sa Kristersson på pressträffen.

Oscar Stenström blev tidigare i år statssekreterare på Regeringskansliet med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitiska rådet. Han var dessförinnan ambassadör i Chile i fyra år, och har tidigare varit statssekreterare i flera olika omgångar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet