Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir det här vägledande så blir det sparsamt med demonstrationer framöver”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om polisens beslut att stoppa en demonstration utanför turkiska ambassaden. Foto: SVT samt Janerik Henriksson/TT

Kritik från yttrandefrihetsexperten: Sparsamt med demonstrationer om det här blir vägledande

Publicerad

Polisens beslut att neka tillstånd för en koranbränning utanför Turkiets ambassad med hänvisning till den nationella säkerheten ifrågasätts nu av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Ska det här bli vägledande framöver så kan det bli oerhört sparsamt med tillstånd för demonstrationer, säger han.

Polisen beslutade på onsdagen – efter en dialog med Säpo – att neka en person tillstånd att bränna en koran utanför Turkiets ambassad. Det fanns inga konkreta hot mot själva demonstrationen, utan polisen anger i beslutet att en koranbränning kan leda till ett ökad risk för terrorattentat mot Sverige.

Men att resonera på det sättet är att töja på lagen alltför mycket, menar Nils Funcke.

 – I en konkret situation går det att neka tillstånd. Men det ska då vara av hänsyn till den enskilda situationen. Om man mer allmänt hänvisar till att det är en osäkerhet runt om i världen så kan vi knappt ge tillstånd för några opionionsyttringar.

”Sluttande plan”

Han menar att det här riskerar att leda till att demonstrationsfriheten i Sverige framöver ligger i händerna på andra länder, och lyfter det faktum att Sverige står bakom Ukraina i kriget mot Ryssland som ett exempel:

– Om man kritiserar Putin på en demonstration, kan Sverige då riskera att hotas av Ryssland? Ska vi i så fall göra avkall på det också? Det är ett farligt sluttande plan.

Professor: Saknas lagstöd

Gruppen som nekades tillstånd har sagt att de ska överklaga polisens avslag till förvaltningsrätten. Och där kommer beslutet att upphävas, det säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet till TT.

– Som lagstiftningen ser ut ser jag ingen möjlighet till att de ger polisen rätt, säger han.

Om en demonstration ska kunna nekas på de grunder som polisen anger måste lagen ändras, enligt Wenander.

– Man kan tycka att det här är en dålig lag i den här situationen och att den inte ger tillräckligt stöd för något som polisen tycker är nödvändigt. Men i vårt system har vi det inte så att domstolarna kan utveckla juridiken så väldigt mycket, utan det ligger på lagstiftaren att i sådana fall ändra ordningslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.