– Det finns stora nackdelar med att stänga hela skolor. Vi ser i andra länder som har tuffa åtgärder, som Belgien, att de försöker ändå hitta de här blandande formerna, säger Anna Ekström (S). Foto: SVT

Kritik mot regeringen för att de inte stänger gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillåter återigen gymnasieskolor att bedriva distansundervisning, men får samtidigt i kvällens Aktuellt kritik för att inte ta det ännu längre och stänga skolorna helt.

– Smittspridningen sker i samhället, menar utbildningsministern.

– Gymnasiet är en del av samhället, svarar virologen.

Från och med måndag i nästa vecka kan gymnasieskolor i Sverige välja att gå över till distansundervisning igen. Detta efter ett beslut från regeringen.

– Vi ser att smittspridningen ökar i hela samhället. Därför behöver vi göra ännu mer, bland annat genom att öka distansundervisningen för att minska smittspridningen i gymnasieskolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i SVT:s Aktuellt.

Ekström vill se en blandad form av undervisning, det vill säga en blandning av undervisning på plats och på distans.

– Det finns stora nackdelar med att stänga hela skolor. Vi ser i andra länder som har tuffa åtgärder, som Belgien, att de försöker ändå hitta de här blandande formerna, säger Anna Ekström (S).

”Konstigt vore det annars”

Virologen Fredrik Elgh vid Umeå universitet hade gärna sett att regeringen gått längre i sitt beslut om gymnasiet.

– Det är glädjande att den här ändringen görs men vi måste göra något ännu mer radikalt. Smittspridningen är nog lika stor bland de här nästanvuxna personerna som i övriga samhället. Konstigt vore det annars, säger Elgh.

Utbildningsministern svarar att det här är stark åtgärd.

– Nu gäller det att ta det här på stort allvar. Det är också ganska enkelt. Det handlar om saker vi vet; att tvätta händerna, hålla avstånd och att stanna hemma om man är sjuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.