Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andersson: Det här betalar inte människors elräkningar i jul Foto: Pontus Lundahl/TT

Kritik mot utbetalningarna av elprisstödet: ”Handlar om människors privatekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen riktar skarp kritik mot utbetalningarna av elprisstödet som presenterades av regeringen på onsdagen.

– Det här betalar inte människors elräkningar i jul, säger Magdalena Andersson (S) under en pressträff.

Magdalena Andersson inledde pressträffen med att läsa upp vad Tidöpartierna sa om elprisskydd före valet, och riktade därefter kritik mot regeringspartierna.

– Det här betalar inte människors elräkningar i jul.

Andersson fortsatte med att regeringspartierna och SD måste ta in att det handlar om privatpersonernas ekonomi.

– Det handlar om barnfamiljerna, pensionärerna, de unga vuxna som just har fått sin första bostad. Det är inget man leker med, säger Magdalena Andersson.

Dadgostar: ”En mardröm”

Socialdemokraterna begär att regeringen omedelbart inleder ett arbete med att ta fram ett stöd för norra Sverige, de delar som ligger inom elområde 1 och 2. Regeringens nu aviserade stöd ska bara gå till elområde 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige.

– Det är rimligt att man ger ett nytt uppdrag till Svenska kraftnät, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S.

Även Vänsterpartiet skickar en känga till regeringen. Partiledaren Nooshi Dadgostar skriver i ett mejl till SVT att ”detta är en mardröm för alla hushåll som inte vet om de kommer ha råd att betala räkningarna i vinter”.

Dadgostar påpekar att regeringspartierna och SD sviker sina vallöften, och skriver vidare att ”bara halva landet får stöd – trots att elpriset är på samma nivå i hela landet just nu får Norrland inte en krona i kompensation”.

“Utsätter företag för risker”

Under regeringens pressträff meddelades att elprisstödet till företagen dröjer, vilket fått flera branschföreträdare att reagera.

– Det här skapar stora utmaningar för företag som befinner sig i en ansträngd likviditetssituation och därför behöver pengar här och nu, säger Företagarnas vd Günther Mårder till TT.

Även Industriarbetsgivarna reagerar på fördröjningen.

– Sverige riskerar att hamna i en sämre konkurrenssituation nu (på grund av elpriserna, reds.anm.) jämfört med andra länder. Det kan vi undvika om företagen får återbetalningen i rimlig tid, säger vd Per Hidesten till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.