Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska en ceremoni med naturmediciner gå till enligt ursprungsbefolkningens traditioner – se Mishelle Lugo, talesperson för Wixárika-folket, i klippet. Foto: Petter Sand

Kritiken mot ayahuasca-lägren: De stjäl våra traditioner

Uppdaterad
Publicerad

Bolag som erbjuder ayahuasca, eller andra växtmediciner, har fått stark kritik från ursprungsfolken i Sydamerika för att exploatera deras kultur och för att inte respektera traditionerna. SVT har träffat två kritiker, som är i Sverige med budskapet att sluta utnyttja traditionella mediciner på ett felaktigt sätt.

– Här finns en total brist på medvetande och respekt gentemot traditionen, säger Mishelle Lugo, talesperson för Wixárika-folket, en ursprungsbefolkning från Mexiko.

Se hela mini-dokumentären ”Den svenska Ayahuasca-trippen” på SVT Play.

SVT Nyheter granskar

Tillsammans med Casiano är hon på snabbvisit i Sverige och har gått med på att visa SVT hur en traditionell ceremoni med växtmedicin ska gå till. Casiano är en så kallad marakame – Wixárika-folkets motsvarighet till en schaman. Det är personer som har studerat växterna i hela sitt liv och kan hantera alla situationer som kan uppkomma, menar hon.

Under ceremonierna använder de peyote, även känt som hikuri, som är Wixárika-folkets heliga växt. Det är en blågrön liten kaktus som man utvinner den verksamma substansen meskalin ur, som sedan används i traditionella ritualer som enligt Mishelle Lugo är tusentals år gamla.

“Kan få allvarliga problem”

Hon förklarar vikten av att ha en riktig schaman, eller marakame, närvarande vid en ceremoni med växtmediciner.

En annan sak som de kommersiella bolagen missar menar de är förberedelserna. Enligt traditionen ska man i flera veckor innan ceremonin leva hälsosamt, inte äta kött eller gå på några mediciner. Regler som ignoreras i västvärlden.

– Man kan få allvarliga problem med hjärtat och dö, säger Mishelle Lugo.

Följer den ”universella lagen”

Meskalinet, som är den verksamma substansen i peyote, är precis som ayahuascans DMT narkotikaklassad i Sverige. Detta är Mishelle Lugo medveten om, men säger att de väljer att följa den universella lagen och inte den världsliga.

– Alkohol och tobak må vara lagligt, men det missbrukas. Ni tar sömnmedel för att sova, antidepressiva för att må bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet