Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På ayahuasca-retreats bjuds gästerna på psykedeliskt te: ”Om du behöver kräkas – gör det gärna här”. Se när SVT:s reporter besökte ett läger på en hästgård utanför Stockholm. Foto: Valeria Helander/SVT

SVT:s reporter åkte på ”drogspa” – med dold kamera: ”Alla började spy”

Uppdaterad
Publicerad

Kändisdrogen från Amazonas sägs kunna frigöra ens rätta personlighet. I Sverige anordnas så kallade “Ayahuasca-retreats” regelbundet och besökarna hittar ofta dit via riktade annonser i sociala medier. Men vem står bakom dem, och är de lagliga? SVT Nyheter har besökt ett retreat med dold kamera.

De tio främlingarna intar ayahuasca-brygden i tystnad efter midnatt i lägenheten ovanpå ridhuset. Många förväntar sig att deras liv på något sätt ska förbättras efter helgen med ”naturmediciner”.

Vissa vill ha ett rikare socialt liv. Andra uppger att de har problem med ilska.

– I deras annons på Facebook stod det: Vill du börja om från början? Och då kände jag att ja, det vill jag, förklarar en deltagare.

Spanskt bolag bakom

En av de större arrangörerna är det spanskbaserade företaget Inner Mastery, vars retreat SVT Nyheter har besökt med dold kamera eftersom vår reporter inte fick komma dit och filma öppet som journalist.

Företaget anordnar läger i Skandinavien ungefär en gång i månaden. På bolagets hemsida kan man läsa att de har liknande verksamhet i flera andra länder i Europa, USA och Sydamerika.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så smugglade de ut ayahuascan från retreatet – hör den spanska journalisten Carles Tamayo som också har granskat Inner Mastery. Foto: Daniel Zdolsek

Från 7 000 kronor

En helg kostar ungefär 7 000 kronor. Då ingår boende, helpension och tre kvällar med ayahuasca, Oftast innehåller brygden det narkotikaklassad ämnet DMT, som i likhet med LSD framkallar hallucinationer.

– Det var någon trögflytande grej som smakade kaffesump och sen började alla spy, berättar SVT:s reporter.

Deltagarna kan också köpa till ytterligare tre ”mediciner” som är ett grodgift, ett paddgift och en dekokt på kaktus, innehållande meskalin, som även det är narkotikaklassat i Sverige.

Varje ”medicin” kostar ytterligare 1 600 kronor.

Se hela mini-dokumentären ”Den svenska Ayahuasca-trippen” på SVT Play.

”En stark drog”

Ayahuasca kan ha positiva effekter, enligt forskare, men det finns också risker som ökar när personer som administrerar ayahuascan på retreats inte har medicinsk utbildning.

– Det är väldigt viktigt att behandla det här som en stark drog. Finns det medicinska problem kan det vara farligt fysiskt, men det kan också vara en fara psykologiskt, något som utlöser en psykos, säger Per Carlbring som är professor i klinisk psykologi på Stockholms universitet.

Det pågår forskning runtom i världen på hur andra hallucinogena ämnen som finns i så kallade magiska svampar, kan användas som läkemedel för att lindra svår depression. Samtidigt varnar kritiker för vad som kan hända om folk börjar experimentera med psykedeliska droger på egen hand.

Olagligt?

Enligt en representant från Inner Mastery är deras verksamhet laglig i Sverige, eftersom de befinner sig i ”gråzonen” av lagstiftningen. När SVT:s team åker till huvudkontoret i Spanien för att ställa frågor är de inte välkomna.

Att inneha växtmaterial med DMT är inte olagligt, detta har prövats rättsligt. Dock är det, enligt Läkemedelsverket, olagligt att blanda växter innehållande DMT med andra växter, vätskor eller annat.

Det är även olagligt att dosera upp växter eller växtblandningar innehållande DMT.

Efter att ha skickat ett prov på analys visar det sig att blandningen som Inner Mastery bjöd SVT:s reporter på innehåller både DMT och harmin (ett ämne som finns i ayahuasca-lianen).

Denna typ av blandning har aldrig prövats rättsligt i Sverige.

Har du mer information om retreats? Kontakta SVT Nyheters granskande reportrar

De senaste åren har Tullverkets beslag av växtmaterial innehållande DMT ökat explosionsartat. Vad den stora ökningen beror på kan Tullverket inte svara på.

DMT i växtmaterial – vikt

2018: 3 kg 

2019: 7 kg 

2020: 27 kg 

2021: 4 kg

2022 t.o.m. 0916: 76 kg 

  • Ayahuasca är en växtbrygd gjord på en lian med samma namn. Oftast innehåller brygden det narkotikaklassad ämnet DMT, som i likhet med LSD framkallar hallucinationer.
  • Ruset leder till hallucinationer där deltagaren känner sig som ett med universum, men även till kräkningar och diarré. Detta ses som ett sätt för kroppen att få ur sig det oönskade och dåliga i ens liv.
  • Ayahuasca har under hundratals, möjligen tusentals, år används av ursprungsbefolkning i Peru, Brasilien, Colombia och Ecuador i religiösa och medicinska ritualer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.