Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur säkert är det att ta ayahuasca? Hör psykologiprofessor Per Carlbring förklara i klippet. Foto: Eraldo Peres/AP och Simon Krona/SVT

Experten om växtmedicin: Positiv effekt för vissa

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan naturliga substanser som psykedeliska svampar användas som läkemedel för att bota bland annat depression, enligt en färsk studie från USA.

– För vissa tror jag verkligen att det kan hjälpa, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi.

Forskning på psykedelika såsom LSD, psilocybin och DMT var stort på 1950-talet men försvann i princip helt efter att psykedeliska substanser narkotikaklassades i början av 70-talet.

Men nu forskas det åter igen runtom i världen på hur psilocybin, ett hallucinogent ämne som finns i så kallade magiska svampar, kan användas som läkemedel vid bland annat svår depression, tvångssyndrom och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

SVT Nyheter granskar

– Effekten av psilocybin är snarlik den som ayahuasca ger, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

Han sitter med i Vetenskapsrådet för Nätverket för psykedelisk vetenskap, en förening som arbetar för att främja ett vetenskapligt förhållningssätt till psykedeliska substanser.

Lindrande effekt mot depression

Nyligen publicerades den hittills största vetenskapliga studien på psilocybinbehandling mot svårartad depression i New England Journal of Medicine. Studien visar bland annat att en av tre som fått psilocybin inte har några depressiva symptom efter tre veckor och en av fem upplever en tydlig förbättring efter tre månader.

Men det uppstod också bieffekter för deltagarna som självmordstankar och huvudvärk. Och forskarna tror att det kommer krävas flera år till av studier innan det finns ett fungerande läkemedel.

Svensk forskning på väg

Även i Sverige tittar forskare på Karolinska institutet på hur psilocybin tillsammans med intensiv terapi kan hjälpa människor med svåra depressionsproblem.

– Än så länge har vi inga resultat. Men det är ändå väldigt unikt att det är den första studien i Sverige på psilocybinassisterad terapi, säger Per Carlbring.

Se hela mini-dokumentären ”Den svenska Ayahuasca-trippen” på SVT Play.

”Känns flummigt”

Finns det ett motstånd mot denna typ av forskning inom kåren, och vad bottnar det motståndet i så fall i?

– När man pratar om naturmedicin finns det en hel del ceremoniella inslag som gör att det känns väldigt flummigt. Det är väldigt annorlunda jämfört med att komma in på en vårdcentral och få ett recept. Men för vissa tror jag verkligen att det kan hjälpa, säger Per Carlbring.

Vad är egentligen ayahuasca, vad händer när man tar det och hur säkert är det? Per Carlbring förklarar i klippet.

Detta är ayahuasca

  • Ayahuasca är en växtbrygd gjord på en lian med samma namn. Oftast innehåller brygden det narkotikaklassad ämnet DMT, som i likhet med LSD framkallar hallucinationer.
  • Ruset leder till hallucinationer där deltagaren känner sig som ett med universum, men även till kräkningar och diarré. Detta ses som ett sätt för kroppen att få ur sig det oönskade och dåliga i ens liv.
  • Ayahuasca har under hundratals, möjligen tusentals, år används av ursprungsbefolkning i Peru, Brasilien, Colombia och Ecuador i religiösa och medicinska ritualer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet