Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och menar att Borlänge kommuns agerande är nästintill brottsligt. Foto: SVT

Kritiken mot kommunen: ”På gränsen till brottsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat på hur Borlänge kommun har agerat mot de funktionshindrade föräldrarna till Sofie, 13 år, när de ville stoppa föräldrarnas medverkan i media.

— Det är på gränsen till brottsligt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

SVT började granska fallet med tvångsvårdade Sofie, 13 år, när hennes biologiska föräldrar hörde av sig. Men trots att de gav fullmakt så vägrar kommunen att svara på några frågor. Istället pressade de föräldrarna att riva fullmakten.

— Kommunen har inte kontaktat oss sen, eller sagt förlåt, säger mamman.

Fallet ”Sofie”

”På gränsen till brottsligt”

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet säger att det inte är tillåtet för kommunen att göra så här.

— Verkligen inte. Att använda den makten till att hota någon i beroendeställning är vedervärdigt på gränsen till brottsligt, säger han.

SVT har sökt ansvariga politiker i Borlänge, men blivit hänvisade till ett pressmeddelande. “Som högst ansvarig för verksamheten välkomnar jag både granskning och diskussion om hur barns rättigheter och intressen bäst tas tillvara” skriver Lars Walter, chef för bildningssektorn.

Omhändertagen vid födseln

Sofies föräldrar har funktionsnedsättningar och förlorade henne när hon föddes.

— Det var den värsta dagen mitt liv, säger mamman.

Sofies biologiska pappa har Aspergers syndrom och blev aldrig utredd för att avgöra om han skulle kunna vara en bra förälder.

— Andra med Asperger har ju hand om sina barn, varför får inte jag det? säger han.

Växte upp i familjehem

Sofie har växt upp hela sitt liv i ett familjehem och socialtjänsten har i alla år hävdat att Sofie varit trygg och rotat sig. Men efter en konflikt om hur familjehemmet hanterade en ungdom som misstänktes för övergrepp så flyttades plötsligt Sofie i februari.

Trots att den berörda killen nu flyttat, menar socialtjänsten att förtroendet är förbrukat. Sofie vill flytta tillbaka, men har ingen laglig möjlighet att överklaga beslutet.

Kenneth Persson (S) ordförande i socialnämnden skriver i pressmeddelandet: “Socialnämnden är väl insatt i detta ärende och följer det. Socialtjänsten hanterar många svåra, komplexa ärenden och jag har fullt förtroende för det sätt verksamheten sker på.”

Bor nu på HVB-hem

Sofie bor nu på ett HVB-hem, långt från skola och kompisar. Hon ska få traumabehandling efter den plötsliga flytten från familjehemmet. Sedan ska socialtjänsten utreda om Sofies biologiska pappa har föräldraförmåga och återknyta kontakten till hennes biologiska föräldrar, sa kommunens advokat när Sofies föräldrar överklagade till förvaltningsrätten.

— Hon måste känna sig så ensam, säger Sofies biologiska mamma. Vi ger oss aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Sofie”

Mer i ämnet