Katarina Wennstam, författare specialiserad på ämne sexuellt våld, i debatt med områdespolischef Stephen Jerand i Östersund. Foto: SVT

Kritiserar polisen – Varna killar istället

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Aktuellt fick polisen i Östersund kritik för sin uppmaning om att kvinnor skulle vara försiktiga på kvällstid. – Polisen borde gå ut och säga till killar att inte gå ut på krogen för rent statistiskt är det livsfarligt för killar på krogen, sa journalisten Katarina Wennstam.

I debatten med Stephen Jerand, områdespolischef i Östersund påpekade författaren Katarina Wennstam, som är specialiserad på sexuellt våld, att det alltid blir en obalans i polisens uppmaningar av det här slaget.

”Brist på jämnvikt”

– Polisen ska ge råd. Men detta handlar om  att det blir en brist på jämnvikt. Det skapas en bild av att kvinnor borde vara rädda. Det är egentligen killar som borde vara rädda. Men de får inte höra detsamma, sa hon.

– Det är kvinnor som jämt och ständigt är rädda. Det är motsägelsefullt för det är inte kvinnor som det är farligast för. Polisen borde gå ut och säga till killar att inte gå ut på krogen för rent statistiskt är det livsfarligt för killar på krogen, fortsatte hon.

Teori och verklighet

Stephen Jerand höll med och sa att polisen absolut kunde tänka sig att göra liknande rekommendationer vid fotbollsderbyn och andra sammanhang.

– Det är mycket riktigt att män drabbas av våld och kanske har ribban höjts där och det ses som mer normalt. Men det här som hänt i Östersund är någonting otroligt onormalt och då får man kanske skilja på teori och verklighet och ta till udda metoder, sa han.

Stod fast

Han stod fast vid polisens uppmaning.

– Vi lägger inte alls ansvaret på offren. Vi ber om lite mer försiktighet. I kväll fick vi information om det nionde fallet. Vi har valt en sådan princip som polisen valde 1998 och 2000 då Hagamannen begick brott. Då rekommenderade man kvinnor att undvika vissa områden, vissa tider, och det är inget onaturligt i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.