Förra onsdagen gick Stockholms sopåkare, anställda av Renonorden, ut i vild strejk. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kritiskt läge för Reno Norden – sopstrejken ökar risk för konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de strejkande sopåkarna i Stockholm sagt upp sig ökar konkurshotet för den nordiska sopjätten Reno Norden.

– Framtiden hänger på en mycket skör tråd, säger Per Hansen, sparekonom Nordnet Danmark.

Läget för koncernen är kritiskt. Bakgrunden till de ekonomiska problemen är att man tagit på sig en rad sophämtningskontrakt i framförallt Danmark och Norge som innebär stora förluster för bolaget. Samtidigt har man dragit på sig stora lån. Men ekonomin är så dålig att man sedan en tid tillbaka bryter mot de villkor som bankerna satt upp för att bolaget ska få fortsätta låna pengar.

LÄS MER: Strejkande sophämtare säger upp sig i protest

Sopstrejk i Stockholm

Reno Norden har meddelat att man fortfarande diskuterar med bankerna hur man ska ta sig ur den akuta situationen, men skriver i ett meddelande till aktieägarna att ”inga löften kan ges kring att det blir en lösning eller under vilka villkor en sådan kan ske. Utgången av dessa diskussioner är mycket osäker”. 

– Jag tror inte att de överlever det här. Att det nu dessutom uppstått sådana oklarheter kring de stora kontrakten i Stockholm gör att det blir mycket svårt i förhandlingarna med bankerna. Man har alltid pekat på att det är i Sverige det går bra, säger Joakim Bornold på Nordnet i Sverige.

LÄS MER: Reno Norden får böta miljonbelopp

Lever på ”långivarnas goda vilja”

Stockholmskontrakten är mycket viktiga för koncernen. Reno Norden har nyligen vunnit sju av totalt elva kontrakt i Stockholm och har i uppdrag att hämta sopor åt omkring 500.000 människor i Stockholmsområdet. Tidigare har bolaget gått ut med att vinsten på de kontrakten väntas bli 144 miljoner svenska kronor per år. Men det är alltså beräkningar som gjordes innan strejken och bygger på lönekostnader som sopåkarna inte är beredda att acceptera.

– Det är konkursmässigt och lever vidare på långivarnas god vilja, och att man då sätter sig i den här sitsen i Stockholm är oerhört märkligt. De har inte möjlighet att ta fajten med sopåkarna. De sitter på Svarte Petter och alla vet om det. Sopåkarna har inget att förlora på att Reno Norden går i konkurs och istället bli anställda av ett annat bolag, säger Joakim Bornold.

LÄS MER: Småsparare lurades att satsa på Reno Norden

Oklart läge vid koncernkonkurs

Sverigedelen är ett dotterbolag som är helägt av koncernen Reno Norden. Hur det skulle hanteras vid en eventuell koncernkonkurs är oklart, enligt jurister som SVT Nyheter talat med.

Men efter SVT Nyheters tidigare granskning av bolagets akuta ekonomiska problem skickade Reno Norden ut information till de många svenska kommuner som man har avtal med. Utskicket gick i väg i juni med rubriken ”Reno Norden ser positivt på utsikterna med tillfredsställande likviditet och soliditet”.

LÄS MER: Hotet: Här kan sophämtningen stoppas

Bryter mot lånevillkoren

I brevet framhåller bolaget bland annat att man tagit in pengar från aktieägarna för att undvika att bryta mot lånevillkoren med bankerna. Men nu står det alltså klart att de pengarna inte räckte långt och att man bryter mot lånevillkoren. Utskicket avslutas också med att Stockholmskontrakten gör att ”utsikterna för den svenska verksamheten är mycket goda”.

– De saknar trovärdighet. Aktien har förlorat nästan hela sitt värde och de har gång på gång behövt gå ut och varna för ytterligare förluster. Och nu har man problem även i Stockholm. Det visar på en helt annan verklighet, säger Per Hansen som är sparekonom på Nordnet i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet