Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tror det kommer att drabba oss hårdare än under coronan, säger Nancy Yussef, krogägare i Visby. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Henrik Norrsell /SVT

Krogar kämpar för att överleva en kris värre än pandemin

Publicerad

Konkurserna ökar i lågkonjunkturens spår. Inte minst krogarna drabbas av att folk snålar på nöjeskontot i en tid av höga räntor, svidande elräkningar och galopperande inflation. 

— Jag tror det kommer att drabba oss hårdare än under coronan, säger Nancy Yussef, krogägare i Visby.

Visby är krogtätt – åtminstone sommartid. Nu är det kärva tider och bland krögarna pratar man med stigande oro om konkurrenter som redan hunnit gå i konkurs.  

Drabbar folks ekonomi

Många har knappt hunnit hämta sig från pandemin. Det var ju alldeles nyss som de kämpade för att överleva  – och faktiskt lyckades. Den här krisen är också annorlunda genom att den drabbar folks ekonomi hårdare. Restaurangbesök är sådant man sparar in på i dåliga tider. 

– Det absolut svåraste inom företagandet är att vara krögare. Vi vet sedan tidigare att det första man sparar in på är nöjeskontot, säger Nancy Yussef som förutom krog också driver frisersalonger och äger fastigheter. Hon fruktar särskilt att de på grund av energikrisen kraftigt höjda färjepriserna ska få semesterfirare att välja andra resmål än Gotland.

Pessimism bland företagare

En indikator på att många Sveriges företag plågas av konjunkturen är att konkurserna ökat. Andra halvåret 2022 var de fler än det varit på tio år. En ökning med 22 procent jämfört med året innan.

Samtidigt breder pessimismen ut sig bland landets företagare, det visar SEB:s företagsindikator som indikerar den lägsta nivån sedan mätningarna startade för två år sedan.

Men pessimist skulle Nancy Yussef aldrig kalla sig. Hon jobbar på. Om dagarna i frisersalongen och många kvällar på hennes krog som hon driver med två kompanjoner. I dessa tider är det många beslut som måste fattas. Och besluten måste vara rätt, annars kan det sluta illa. 

— Hur mycket personal kommer vi att behöva framöver? Hur blir sommaren?

Vändande på varje krona räknar hon med att hennes företag kommer att överleva. Det finns inget alternativ. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.