Kronofogden vill kunna göra fler utmätningar av gängkriminellas tillgångar. Här genomför myndigheten fordonskontroller tillsammans med polisen i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Kronofogden vill utmäta fler gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden vill ha ökade möjligheter att utmäta tillgångar från skuldsatta personer som misstänks tillhöra kriminella nätverk, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Myndigheten har nu lämnat in ett förslag om lagändring.

Kronofogdens verksamhetsutvecklare Johannes Paulson lyfter fram att ökade möjligheter till utmätning skulle innebära ett effektivt verktyg vid sidan av lagföring.

– Det är mer effektivt att gå på det man har, det man kör, pengarna och smyckena, säger han till radion.

I dag får så kallade distansutmätningar – det vill säga när Kronofogden inte är på plats, exempelvis vid ett gripande – endast ske vid konkreta brottsmisstankar. Om en skuldsatt person med gängkriminella kopplingar stoppas i en rutinkontroll får en utmätning med dagens regler inte genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer