Firandet av Victoriadagen på Solliden 2016. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessan Victoria fyller 40 – så firas hon på sin födelsedag

Uppdaterad
Publicerad

Om ett par veckor är det dags för kronprinsessan, som föddes den 14 juli 1977, att fira sin 40-årsdag. Firandet äger rum, förutom i Borgholm, även i Stockholm med en kortege som utgår från Kungliga slottet.

I en intervju med Claes Elfsberg som sänds i SVT1 på hennes födelsedag berättar hon hur det känns att fylla 40:

– Det är en siffra, och ja det är ju lite mitt i livet. Jag tycker det har gått väldigt fort så jag ser det som en möjlighet att stanna upp och reflektera lite. Jag kan inte riktigt identifiera mig med att jag är 40, säger kronprinsessan Victoria.

Firas både i Stockholm och på Öland

Även i år blir det ett stort firande på Öland, där den så kallade Victoriadagen firas för 39:e året i rad. Firandet som växt och blivit allt större med åren, har också blivit Ölands egen nationaldag.

Men nytt för i år är att den stora dagen ska firas även i Stockholm med i huvudsak en kortege från Kungliga slottet via centrala gator i stan till Hovstallet.

LÄS MER: ”Ätstörningarna är  bakom mig men ångesten finns kvar”

Det innebär att firandet på Öland blir först vid 18.30 på Borgholms IP, och dagen efter den 15 juli kommer kronprinsessan ta emot allmänhetens gratulationer vid Sollidens slott.

– Hela kungafamiljen är med, först vid firandet i Stockholm och senare under kvällen på Öland, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet.

De uppträder på scenen

Vid kvällsfirandet på Borgholms IP kommer Kalle Moraeus vara konferencier och de artister som ska uppträda är Magnus Uggla, Marcus & Martinus, Malena Ernman, Jill Johnson, Boris René och Christer Lindarw. Kapellmästare är Johan Landqvist.

Slog besöksrekord i fjol

Victoriadagen har blivit ett traditionsenligt evenemang som förra året lockade en rekordpublik på 4.000 personer till Sollidens slott.

– Varje år slås jag av hur fantastiskt det är att det är så många som kommer för att fira mig mitt i sommaren. Det värmer och jag blir väldigt glad, säger kronprinsessan Victoria i en SVT-intervju med Claes Elfsberg.

”Började med att några kom och ville heja och säga grattis”

Enligt kronprinsessan själv är det en slump att både hennes födelsedag och hennes namnsdag den 12 mars, som firas på Borggården i Stockholm, har blivit så stora händelser. 

– Jag har fått det förklarat för mig att min mamma och pappa var med mig på Solliden min första födelsedag och att det kom några som ville heja och säga grattis, säger hon.

Intervjun med Kronprinsessan Victoria sänds i SVT1 den 14 juli klockan 20.00.

Hela programmet:

Fredag 14 juli – Stockholm

 • 9.00 – Gäster anländer till Slottskyrkan, Kungliga slottet
 • 10.00 – Tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan
 • 11.15 – Kungaparets mottagning på Logården, Kungliga slottet
 • 12.00 – Försvarsmakten skjuter salut från Skeppsholmens salutstation. Salutering sker även från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.
 • 13.00 – Kortege från Kungliga slottet via Slottsbacken, Slottskajen, Norrbro, Gustav Adolfs torg, Fredsgatan, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan till Hovstallet.

Fredag 14 juli – Borgholm

 • 16.00 – Entrén till Borgholms IP öppnar
 • 18.25 – Stipendiaten anländer
 • 18.30 – Kungafamiljen anländer, kungssången, Hyllning till HKH kronprinsessan Victoria, Grattis kronprinsessan Victoria med alla artister
 • Victoriafonden
 • Victoriastipendiatet utdelas till årets stipendiat
 • ca 20.15 – Avslutning

Lördag 15 juli – Sollidens slott

 • 8.30 – Grindarna till slottet öppnar för allmänheten
 • ca 11.00 – Kungaparet och kronprinsessparet möter allmänheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.