Foto: TT

KTH avbryter samarbete med Kina

Uppdaterad
Publicerad

KTH avbryter kontakterna med kinesiska CAE, efter Uppdrag Gransknings avslöjande om samarbetet kring programmet Edge.

Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, lägger ner alla planer på samarbete med kinesiska CAE med omedelbar verkan, skriver SvD.

– Vi kommer att informera dem om att vi avbryter dialogen, det kommer att ske så snart som möjligt, säger KTH:s rektor Peter Gudmundson till SvD.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Det hela ska ha handlat om datorprogrammet Edge, utvecklat av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som tar fram aerodynamsik data. Detta kan användas till utvecklingen av flygvapen.

Peter Gudmundson vill dock hävda att avtalet mellan KTH och CAE hela tiden bara har rört sig om allmän forskning kring aerodynamik.

– Förutsättningarna för det planerade forskningssamarbetet har förändrats och därför avbryter vi förhandlingarna med omedelbar verkan, säger KTH:s rektor Peter Gudmundson i ett pressmeddelande.

KTH bekräftar för SVT Nyheter att samarbetet avbryts, men vill inte ge några kommentarer.

Det var i onsdags som SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade att FOI i flera år har legat i hemliga förhandlingar om ett samarbete med Kina. Dokument visar att KTH används som front i den kontroversiella affären. Den officiella svenska linjen är att inte bedriva försvarsrelaterad forskning med diktaturstaten Kina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet