Anna Johansson (S) KU-anmäls för hennes vetskap kring transportstyrelsens IT-affärer. Foto: TT

Minister KU-anmäls efter Transportstyrelsens IT-affär

Uppdaterad
Publicerad

I januari fick Maria Ågren sparken som generaldirektör för Transportstyrelsen av oklar anledning. I juli visade det sig att det varit på grund av att hon röjt sekretessbelagda uppgifter som kan hota rikets säkerhet. Nu reagerar oppositionen och lämnar in en anmälan till konstitutions- utskottet då regeringen inte meddelat att de rörts sig om rikets säkerhet till försvarsutskottet.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson säger till SVT Nyheter att han nu tänker KU-anmäla infrastrukturminister Anna Johansson (S) för hennes vetskap kring transportstyrelsens IT-affärer.

– Jag kommer upprätta en KU-anmälan för att jag vill att riksdagens konstitutionsutskott tittar på det här, när fick ministern informationen och varför är det först nu som allt nystas upp, säger Mikael Oscarsson (KD) till SVT Nyheter.

Många frågor som inte fått svar

– Det är en stor skandal som nu rullas upp framför våra ögon och nu måste vi få information i riksdagen, säger Mikael Oscarsson (KD)

Oscarsson ställer sig fundersam till hur kan det komma sig att styrelseordförande Rolf Annerberg sitter kvar trots att han haft vetskap kring lagbrottet i två år. Han undrar även om och hur ansvariga myndigheter och Försvarsmakten fått information och varför har inte riksdagen fått reda på något.

Läs mer: Toppchefen gav bort ”nycklarna till Kungariket”

– Det här måste KU titta på, det är så pass allvarligt, säger Mikael Oscarsson.

– Det finns ministerstyre och också att minister inte agerar. En solklar KU-anmälan om ministern inte har agerat när hon vetat om detta, lägger han till.

Sparkades i januari

Den 19 januari sparkades Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren men orsaken till uppsägningen var då oklar. Ett halvår senare, 6 juli 2017rapporterar SVT Nyheter att Maria Ågren erkänt och fått strafföreläggande på 70 dagsböter på 1.000 kronor för ”grov oaktsamhet” genom att röja sekretessbelagda uppgifter.

– När jag fick reda på vad som hänt vidtog vi åtgärder, att generaldirektören inte kan sitta kvar, sa infrastrukturminister Anna Johansson till SVT Nyheter den 6 juli.

Nu visar det sig att infrastrukturministern inte delgivit försvarsutskotten om det säkerhetspolitiska läget och hur allvarligt det är.

– Det inleddes en förundersökning och att vi inte informerades har jag full förståelse för säger ordförande i försvarsutskottet Allan Widman (L)

Miljontals svenskars körkortsdata och statliga hemligheter har legat lätt åtkomliga för dataexperter i Tjeckien och Serbien som aldrig säkerhetskontrollerats. Det visar Säkerhetspolisens förundersökning av Transportstyrelsens IT-affär.

– Regeringen måste lägga fram information till riksdagen, säger Allan Widman.

– Har det här hamnat i händerna på Ryssland eller terrorister är det otroligt allvarligt säger Mikael Oscarsson (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet