Kungen avslutar intervjun med SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg när frågor om renoveringen kommer upp. Foto: SVT

Kungen miljonrenoverade – med skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

En granskning som SVT gjort visar att skattebetalarna fått stå för drygt nio miljoner vid kungens renovering av slottet Stenhammar. Trots att kungen, enligt avtalet, ska bekosta det själv.

Upplägget i avtalet är att arrendatorn – kungen – får arrendera hela godset med slott, 150 byggnader och 2.200 hektar mark för bara 1.000 kronor per år.

Men avtalet säger samtidigt att arrendatorn skall stå för allt underhåll och renoveringar, även sådant som i normala fall fastighetsägaren betalar.

Kungen och Stenhammar

Hovets ekonomichef, Jan Lindman bekräftar för SVT att inte ens apanaget, de pengar kungen årligen får för att fullgöra sina kungliga plikter, får användas till Stenhammar.

– Verksamheten här har ingenting med apanaget att göra, utan det är kungens privata pengar som det handlar om. Apanaget skall användas till statsbesök, länsbesök, personal, informationsavdelning – och inte till Stenhammar.

SVT:s granskning visar att staten har gått in med drygt nio miljoner till renoveringen av Stenhammar – genom statens fastighetsverk som hanterat ärendet.

Vi träffar kungen på Stenhammardagen, men frågan om vem som betalat är tydligen känslig. Efter ett långt samtal om gården vill kungen avsluta intervjun.

– Nu har vi talat färdigt om det här, ok? Tack skall du ha!

Både fastighetsverket och hovets ekonomichef bekräftar att staten via fastighetsverket gått in och betalat en del av renoveringarna av slottet Stenhammar. Övriga pengar har kommit från kungen själv, och från en särskild fond för renoveringar som donerades samtidigt med slottet.

Kungen och Stenhammars slott

Kungen har visat intresse att mer och mer bosätta sig på Stenhammars slott utanför Flen.

Ett slott som han Arrenderar av staten – som privatperson.  Slottet med en stor tillhörande jordbruksfastighet donerades till staten i ett testamente från  1901, mot att det skulle arrenderas ut till en Arvprins.

Prins Wilhelm hade slottet till sin död, och 1966 tog nuvarande kungen över.

Sen dess har slottet stått tomt, och för att göra det beboligt har det senaste åren genomgått omfattande renoveringar. Dränering, modernisering, och 1400 kvadratmeter boyta som rustats upp till toppskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen och Stenhammar

Mer i ämnet