Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är alla EU-toppar i Kiruna? Vilka förväntningar har Europa på Sverige? SVT:s Europakorrespondent svarar direkt från Norrbotten. Foto: SVT

Kungen och kommissionen på plats i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen, kung Carl Gustaf och hela den svenska regeringen samlas under de kommande två dagarna i Kiruna. Besöket fungerar som en slags invigning av Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd.

Att kommissionen besöker det nya ordförandelandet i början av ordförandeskapet är en etablerad tradition. Mötet syftar till att främja framtida samarbeten samtidigt som regeringen får en ordentlig chans att presentera sina prioriteringar för det kommande halvåret.

Besöket pågår i två dagar och förutom överläggningar ska delegationen även Ishotellet och rymdcentret Esrange. På fredag håller statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en gemensam pressträff.

Många frågor om SD

Ett 70-tal journalister baserade i Bryssel är med på resan, berättar SVT:s Europakorrespondent David Boati.

– De frågor som mina europeiska kollegor ställer till våra politiker handlar mycket om Nato-ansökan och det finns en stor nyfikenhet på Sverigedemokraterna och hur stort inflytande de kommer att få över till exempel klimatfrågorna och migrationen, säger han.

På plats i Kiruna finns även kung Carl Gustaf som kommer att hålla ett särskilt välkomnande och därefter ha ett eget möte med von der Leyen, rapporterar TT.

Kiruna avspärrat

Regeringen uppger att man valt Kiruna som mötesplats för att visa upp en unik del av Sverige. ”En unik region i EU där det just nu pågår en grön industriell omställning som är av historisk omfattning”, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Stora delar av nya Kiruna centrum och Jukkasjärvi spärras av i samband med mötet och framkomligheten för allmänheten kommer därför att påverkas, uppger polisen.

Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet, inleddes den 1 januari och pågår till den 30 juni.

  • Regeringen och EU-kommissionen ankommer vid olika tider under torsdagen. 
  • Vid ankomst på flygplatsen hälsas kungen, kommissionen och regeringen välkomna av Sametingets styrelseordförande, landshövdingen och kommunstyrelsens ordförande.
  • På torsdagskvällen kommer regeringen och kommissionen att mötas på Ishotellet för gemensam middag. Där sker även övernattning.
  • Regeringen och kommissionen kommer på fredagen att delta i invigningen av Spaceport Esrange.
  • Regeringen och kommissionen kommer att hålla överläggningar om ordförandeskapets prioriteringar och aktuella frågor på EU:s agenda. Dessa samtal äger rum i Kiruna på fredagen.
  • Besöket avslutas med en presskonferens med statsminister Ulf Kristersson och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på eftermiddagen den 13 januari, cirka kl 16.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.