Prinsessan Madeleine fick sin Chris

Uppdaterad
Publicerad

I dag gifte sig prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Slottskyrkan i Stockholm.

Strax efter klockan 16 på lördagseftermiddagen fördes prinsessan fram till altaret av kungen till tonerna av Gotländsk brudmarsch, som bland annat framfördes av musikklasser från Adolf Fredrik.

Akten inleddes med en engelsk psalm. Efter tal av bland andra kronprinsessan Victoria var det dags för brudparet att bli äkta makar.

Bruden svarade ”ja” medan Chris sade ”I will”. Brudparet gav varandra sina löften på engelska respektive svenska och därefter kysste Chris Madeleine på kinden innan prästen förklarade dem man och hustru.

Jubel utbröt vid kyssen

Efter vigseln tågade det nygifta paret ut till Brudmarsch från Delsbo. Utanför kyrkan tog de emot folkets jubel och kysste varandra. I bakgrunden ljöd 21 salutskott.

Efter fotografering åkte paret iväg längs den knappt två kilometer långa kortegevägen genom centrala Stockholm. Därefter klev de på båten ”Stockholm”, tillsammans med kungen och drottningen, och åkte till kvällens stora fest vid Drottningholms slott.

Miljardärer bland gästerna

Det kungliga bröllopet är verkligen en societetstillställning. Förutom en lång rad kungligheter finns även ett antal miljardärer bland bröllopsgästerna.

Christopher O'Neill har till exempel bjudit in Whitney Kroenke, som är dotter till en av arvtagarna i familjen Warton. Familjen Walton, som är storägare i kedjan Walmart, räknas som en av världens rikaste familjer, skriver Dagens Industri.

Parnevik och Persson gästar

Alejandro Santo Domingo är en annan gästerna. Han är son till grundaren av Santo Domingo Group som är storägare i världens näst största bryggeri, SAB Miller.

Bland de svenska gästerna märks bland andra H & M:s vd Karl-Johan Persson och golfproffset Jesper Parnevik.

Uppmärksammad klänning

Brudens klänning är alltid en snackis vid större bröllop. Madeleines klänning med spets är designad av italienaren Valentino Garavani, mannen bakom modeföretaget Valentino, och gjord i plisserad sidenorganza. Släpet var fyra meter långt.

Läs mer: Allt om klänningen på SVT:s specialsajt

Hovexperten Roger Lundgren hyllade bröllopet efteråt.

– Det var varmt och personligt, men ändå väldigt kungligt. Det var också fint att Chris visade känslor, eftersom vi inte känner honom så väl, sade han till TT.

Bröllopet har stor betydelse både i Sverige och utomlands, enligt Roger Lundgren.

– Många människor är ute på gatorna, och många sitter hemma och tittar. Det är klart att bröllopet enar Sverige. Det är också väldigt bra pr för oss utomlands eftersom det här bröllopet visas på väldigt många håll runt om i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsessan Madeleines bröllop

Mer i ämnet