Damberg om vattenskotrarna: ”Livsfarligt, så här får det inte gå till”

Uppdaterad
Publicerad

Mot bakgrund av den senaste tidens vårdslösa körning med vattenskoter har regeringen krävt att få tillstånd förarintyg. Men enligt kustbevakningen har myndighetsnärvaro störst effekt.

– Herregud, det är livsfarligt, jag förstår att folk blir förbannade. Så här ska det inte gå till på sjön, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) och lämnar tillbaka telefonen till SVT:s reporter.

Mobilfilmen som får honom att reagera är från en brygga i Stockholms innerstad – en av många platser där badande trängs med skotrar i vattnet soliga dagar. En man på skoter girar tvärt in framför en person i vattnet och stänker medvetet ner honom och andra människor på land med skrovets svall.

Förarintyg kan dröja två år

Regeringen vill – mot bakgrund av den senaste tidens vårdslösa skoterkörande – få till stånd krav på förarintyg, men det kan dröja två år. Och frågan är om det räcker.

  – Mer övervakning gör att det blir mindre vårdslöshet. Vi märker ganska stor skillnad när vi är här och ligger på de områdena som är problematiska, att det dämpar effekten att folk vill visa upp sig, säger Henrik Lundh, stationschef vid kustbevakningen Djurö.

Mikael Damberg påpekar att förarintyg bara är en del av lösningen.

– De som hyr ut måste ta ett tydligare ansvar och informera, men också ha tydliga regler att man inte hyr ut till vem som helst om man inte sköter sig. Sedan har vi också polis och kustbevakning som utökat sitt arbete, säger han.

 ”15-årsgräns tandlös”

Idag gäller 15-årsgräns för att köra skoter – men de flesta som kör är äldre, och personer under 18 år som kör vårdslöst får inte böter.

 – Det är svårt att kunna lagföra. Det blir mer att vi kontaktar föräldrarna och poängterar att de inte ska framföra de här fordonen om de är för unga och inte har utbildningen, säger Henrik Lundh. 

Så det blir i praktiken tandlöst att ha en sådan regel?

 – Ja det skulle jag säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.