Psykoanalytikern Margit Norell hade stort inflytande över utredningen av Thomas Quick. En av dem som lät sig påverkas var minnesexperten Sven Å Christianson. Foto: SVT

Kvinnan bakom Thomas Quick

Publicerad

Medan forskningen ifrågasatte teorierna om bortträngda minnen, gjorde en ensam kvinna att tron på dessa överlevde på Säter. Utan henne hade Thomas Quick kanske aldrig dömts.

Minnesexperten Sven Åke Christianson hade en avgörande roll i rättegångarna mot Sture Bergwall. I kvällens Dokument inifrån skildras hur Christianson, precis som en stor del av dem som ledde Säter, stod under inflytande av psykoanalytikern Margit Norell.

Thomas Quick blev räddningen för dammiga teorier

Samtidigt som den psykologiska forskningen i mitten på 1990-talet kom att ifrågasätta teorierna om bortträngda minnen, så levde tron på sådana kvar på Säters rättspsykiatriska klinik. Tanken var att man i terapi kunde komma i kontakt med traumatiska minnen som hjärnan trängt bort.

Trots att modern forskning visade att traumatiska minnen tvärtom brukar etsa sig fast, och att felaktiga minnen faktiskt kan skapas genom terapi som den Sture Bergwall fick, så fortsatte praktiken på Säter.

När Bergwall tycktes vara på väg att släppas ut från Säter, där han funnit sig väl tillrätta och fick de mediciner han ville ha, så började han berätta om bortträngda minnen om sexuella övergrepp och mord.

Skapandet av seriemördaren Thomas Quick skedde inte i regelrätta polisförhör, utan i terapisessionerna på Säter.

Sektliknande förhållanden

Bland personalen på Säter rådde vad som av vissa beskrivs som sektliknande förhållanden. Psykoanalytikern Margit Norell var inte bara den som stod bakom det ensidiga fokuset på bortträngda minnen. Hon fungerade dessutom på samma gång som handledare och personlig terapeut för flera nyckelpersoner på kliniken.

Den som hittade på de speciella vallningstekniker som skulle hjälpa Sture Bergwall att få tillbaka sina bortträngda minnen, var Sven Åke Christianson. I kvällens Dokument inifrån avslöjas i en intervju med dold kamera hur också han påverkats starkt av Margit Norell och hennes teorier.

– Det är den mest skickliga psykolog som jag varit i närheten av, säger Christianson i kvällens program.

Sven Åke Christianson blev också Norells patient och berättar hur han kom att stå henne mycket nära känslomässigt:

– Man kände sig ju oerhört trygg och bekräftad. Och jag kan väl säga off the record att hon blev den mamma som jag aldrig har haft.

Den före detta handledaren Cajsa Lindholm säger att ”hela min professionella identitet byggde på kontakten med henne (Margit Norell)”.

Överläkare Göran Fransson från Säter var med när Bergwall vallades och förklarade då hans tveksamhet inför mordplatserna med svårigheter att plocka fram dolda minnen.

I Dokument inifrån säger Fransson nu att han själv inte kan svara på hur han kunde tro på teorin om bortträngda minnen.

Se hela dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick” här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet