SD-kvinnan om Peter Lundgrens agerande: ”Jag kom inte loss”

Uppdaterad
Publicerad

Nya detaljer har framkommit kring de sexuella trakasserier som Sverigedemokraternas Peter Lundgren anklagas för. I bandade samtal som Expressen tagit del av berättar den kvinnliga partikamraten hur Lundgren hållit fast henne och hur hon känt panik.

– Jag kom inte loss och han knep med benen.

De bandade samtalen som Expressen tagit del av ska ha ägt rum bara dagar efter händelsen som utspelade sig på ett partiarrangemang under förra året.

EU-toppkandidaten Peter Lundgren har tidigare bekräftat att han ”la sin hand” på den kvinnliga partikamratens bröst, samtidigt har han tonat ner anklagelserna och kallat det för en ”överdriven historia”.

”Kunde inte komma loss”

I de inspelade samtalen hör man kvinnan berätta för partikollegan Kristina Winberg hur Lundgrens agerande ska ha fått henne att känna panik. 

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom, säger hon.

Kvinnan återkommer under de inspelade samtalet flera gånger till att Lundgren ska ha hållit fast henne med benen och att han ska ha fört upp sina händer innanför hennes behå. 

– Jag kunde inte komma loss varken uppe eller nere, behån var ju i vägen. 

Enligt Kristina Winberg ska Lundgren efteråt ha förklarat sig med att han tolkat det som att det varit “fritt fram”, säger hon i samtalen. 

– Nej, nej, nej, nej. Inte fritt fram. Då hade jag fan inte stretat emot eller någonting. Om jag nu hade varit intresserad av honom, svarar kvinnan.

Winberg om petningen: ”Förstår inte vad jag gjort för fel”

Winberg uppger att hon slagit larm till partiledningen först efter att Expressen kontaktat henne med frågor om händelsen och de inspelade samtalen i helgen.

Då kontaktade jag partiet och berättade det här. De sa ”gör ingenting utan avvakta tills vi hör av oss”. Senare bad jag partiet om hjälp igen. Då skrev de “vi återkommer”. Sen en timme senare fick jag ett uteslutningsärende, säger hon till SVT.

Enligt Winberg fick hon ingen förklaring till varför hon uteslutits.

– Jag har inte haft någon kontakt med någon. Jag förstår inte vad jag har gjort för fel.

”Dåligt samvete för att jag inte ingrep”

I ett pressmeddelande från SD säger kvinnan att hon inte känner till att hon blivit inspelad av Winberg. Winberg säger däremot att inspelningarna gjordes i samförstånd med kvinnan, som var osäker på hur hon skulle gå tillväga om hon ville ta händelsen vidare. Hon säger också att det inte är hon som skickat banden till media och att telefonen hon använt för att spela in samtalen blev stulen för över ett år sedan under en utekväll.

– På något sätt har jag också mått dåligt över det här eftersom jag bevittnade det. Jag känner dåligt samvete för att jag inte ingrep.

Enligt Kristina Winberg har hon och den utsatta kvinnan pratat om händelsen flera gånger under det gångna året. Kvinnan ska aldrig ha nämnt något om att Peter Lundgren bett om ursäkt.

Tillbakavisar Winbergs redogörelse

Att Kristina Winberg petades från SD:s EU-lista under söndagen har enligt partiledare Jimmie Åkesson ingenting att göra med anklagelserna mot Peter Lundgren.

– Det hänger inte ihop. Kristina Winberg har under lång tid varit föremål för diskussion men har under hela den här valkampanjen varit tydlig med att hon i första hand företräder sig själv.

Partiet delar heller inte Winbergs beskrivning av hur pressärendet ska ha gått till, utan det ska hanterats enligt de rutiner som finns och Winberg ska ha fått dessa förklarade för sig.

– Hon hölls också löpande uppdaterad. Vad gäller avstänging och frågor kring det så är det frånkopplat detta ärende och frånkopplat såväl mig som pressavdelningen. Jag kan därför inte kommentera det, säger partiets presschef Henrik Gustafsson.

Fortsatt förtroende för Lundgren

Jimmie Åkesson har tidigare under dagen uttryckt ett fortsatt förtroende för Peter Lundgren. Efter samtal med de inblandade menar han att händelsen är utagerad.

– Det här är en sak mellan två personer som är väl bekanta med varandra. Sedan har det hänt en sak som de sedan har rett ut sinsemellan.

Efter de nya uppgifterna i inspelningarna uppger SD att de står fast vid sitt tidigare besked.

Enligt en kommentar som gick ut från SD:s pressavdelning säger även kvinnan att händelsen är överspelad:

”Jag och Peter känner varandra sedan gammalt. Vi har umgåtts privat och umgås fortfarande. Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.