30 procent fler kvinnor sjukskrivs jämfört med män när det gäller psykiska diagnoser. Foto: Leif R Jansson/Isabell Höjman/TT

Kvinnor med psykiska problem sjukskrivs oftare än män

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor med psykiska problem sjukskrivs oftare än män med samma diagnos. Det visar en granskning från Riksrevisionen som nu vill att regeringen utreder de osakliga skillnaderna.

Trots att kvinnor och män ska behandlas lika i sjukförsäkringen så är det betydligt fler kvinnor som är sjukskrivna – en skillnad som vuxit stadigt sedan början på 80-talet.

När Riksrevisionen nu granskat sjukskrivningarna för psykiska diagnoser mellan 2010 och 2016 visar det sig att kvinnor sjukskrivs 30 procent mer än män – trots att funktionsnedsättningen är densamma.

– Granskningen visar att det finns brister inom hälso- och sjukvården när det gäller likvärdighet. Det påverkar människors arbetsinkomster, pension och i värsta fall även hälsan, säger Pathric Hägglund som är projektledare på Riksrevisionen.

Vill tillsätta utredning

Riksrevisionen vill nu att regeringen tillsätter en utredning.

– Man kan bli bättre på att följa upp läkarnas läkarintygsskrivande. Att hälso- och sjukvården får incitament att minska utrymmet för osakliga könsskillnader i sjukfrånvaron, säger Pathric Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.