”Det har gått fantastiskt bra,” säger Anki Bondesson, Svenska kyrkans valledare, om söndagens val. Foto: Svenska kyrkan & TT

Kyrkans valledare: ”Högsta valdeltagandet sedan 1950”

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkovalet ser ut att gå mot ett ovanligt högt valdeltagande. Om de preliminära siffrorna håller får man gå tillbaka 67 år i tiden för att finna ett högre valdeltagande.

Enligt de preliminära siffrorna ökar valdeltagandet från 12,8 procent år 2013 till omkring 18 procents valdeltagande i 2017 års kyrkoval.

– Det har gått fantastiskt bra, säger Anki Bondesson, Svenska kyrkans valledare.

Kyrkovalet 2017

Jämförs med siffror från 50-talet

För att hitta ett lika högt valdeltagande får man gå tillbaka till år 1950, då valdeltagandet i kyrkovalet var 18,8 procent. Blir det högre än så får man gå tillbaka till 1934 för att hitta ett ännu högre valresultat. Då röstade 23,9 procent av de röstberättigade.

– Det beror på flera saker. Svenska kyrkan har haft en bra informationsstrategi och nomineringsgrupperna [motsvarigheten till partier] har blivit bättre på att berätta vad de vill och vad de har för program.

– Dessutom har församlingarna erbjudit nomineringsgrupperna arenor, till exempel debattkvällar, där de har kunnat berätta om sina program.

Problem med röstning på sina håll

Under söndagen har SVT Nyheter kunnat berätta att många varit besvikna efter att ha blivit nekade att rösta i kyrkovalet. Detta efter att de har gått till en ”vallokal” i stället för en ”röstningslokal”.

– Vi får göra en utvärdering i veckan, då vi får se hur många som har ringt och mejlat kring detta. I dag vet vi att ett 20-tal har klagat, säger Anki Bondesson.

Hur stort är det här problemet?

– Med tanke på hur många som har röstat så är det inte en stor andel, men det räcker att det är en person så är det beklagligt.

Vad kan det få för effekter?

– Jag vet inte. Jag vet bara att vi måste titta på det och utreda detta.

LÄS MER: Ökat valdetagande i årets kyrkoval

LÄS MER: Problem med att rösta i kyrkovalet runt om i landet

LÄS MER: Flera upprörda efter att ha nekats rösta i kyrkovalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet