För att regeringens förslag ska gå igenom riksdagen behöver regeringen stöd från åtminstone ett borgerligt parti. Nu sätter alltså både Liberalerna och Kristdemokraterna ner foten. Foto: TT

L och KD säger nej till regeringens förslag om ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens planer på att låta fler ensamkommande stanna i Sverige för att gå gymnasiet bryter mot principen om skyddsskäl och lägger ett orimligt stort ansvar på rektorer och lärare.

Det menar Liberalerna som nu säger nej till förslaget.

Även Kristdemokraterna kommer att rösta nej.

– Ska vi ha en human flyktingpolitik så måste det vara de som har skyddsskäl som får stanna i Sverige. De som inte har det ska alltså inte få stanna, säger partiledaren Jan Björklund (L).

Det var för drygt två veckor sen som regeringen presenterade sitt förslag om att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan ska få en ny chans att stanna i Sverige genom uppehållstillstånd för att gå gymnasiet. Skälet är de långa handläggningstiderna som gjort att många av de ensamkommande hunnit fylla 18 under väntetiden och därmed bedömts som vuxna i asylprocessen och fått avslag. Totalt skulle förändringen omfatta omkring 8000 personer.

Moderaterna har sagt nej

Men för att förslaget ska gå igenom riksdagen behöver regeringen stöd från åtminstone ett borgerligt parti. Moderaterna har redan sagt nej och nu sätter alltså både Liberalerna och Kristdemokraterna ner foten.

– Detta är ett dåligt förslag som innebär ökad rättsosäkerhet och förlänger osäkerheten hos en grupp som redan är i en väldigt svår situation, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD).

För Liberalerna är ett tungt vägande skäl till att rösta nej det ansvar som skulle läggas på lärarkåren.

– Om en 19-20 åring uppvisar studieaktivitet så ska de få stanna, annars inte. Det betyder i praktiken att det är den enskilde läraren som ska fatta beslut om utvisningar i Sverige. Det är ett helt orimligt tryck som läggs på Sveriges lärare, säger Jan Björklund (L).

Centern har inte bestämt sig

Centerpartiet, som varit mest positiva till regeringens förslag, har ännu inte bestämt sig.

– Vi kommer ta ställning till vad vi tycker om detta när regeringen har lagt en proposition i riksdagen och vi har hört remissinstanserna, sa Annie Lööf ( C ) i tisdags i anslutning till sitt jultal.

Istället för en justering av gymnasielagen vill Liberalerna och Kristdemokraterna, liksom Centerpartiet, se en förändring av den tillfälliga flyktinglagen så att synnerligen och särskilt ömmande omständigheter återigen blir skäl till asyl.

– Vi måste ha en möjlighet att ta större humanitära hänsyn i enskilda fall där det finns ömmande skäl, säger Jan Björklund (L).

Ebba Busch Thor (KD) håller med:

– Vi tycker att det är bättre att varje människa har rätt att få sitt fall prövat och att det finns en liten ventil för att hantera särskilt utsatta och ömmande omständigheter.

Senast i mars ska regeringen lägga fram en proposition för att förslaget ska bli verklighet före valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.