Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Alexandra Bittner om fallet som beskrivits som Sveriges största misstänkta bluffhärva under pandemin. Foto: SVT, Bilder från Ivo

35 000 misstänks ha fått falska covidintyg – utredning läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Männen bakom Doktorgruppen misstänks ha tjänat tiotals miljoner på falska covidintyg. Men den utpekade huvudmannen, Hammad Al-Saaid, gömmer sig utomlands – och nu läggs utredningen på is.

– Jag och polisen blir låsta så länge vi inte kan få tag på honom, säger åklagaren Alexandra Bittner.

Runt 35 000 personer ska ha betalat för pcr-tester och reseintyg hos Doktorgruppen och provtagning.com. Men testerna analyserades aldrig. I stället genererades förfalskade intyg genom en specialbyggd databas, enligt åklagaren Alexandra Bittner.

– Covidsmittan har spridits i samhället på ett sätt som den inte skulle ha gjort om de hade fått korrekta svar på testerna, säger hon.

SVT Nyheter granskar

Den misstänkta härvan runt Doktorgruppen, som stod bakom sajten provtagning.com, blev allmänt känd i juni förra året när Aftonbladet berättade om polisens tillslag mot en rad kliniker.

Tre män huvudmisstänkta

Utredningen har nu pågått i ett år och består av tusentals sidor förundersökningsmaterial. Över 25 personer har varit misstänkta för inblandning – och tre män beskrivs ha haft centrala roller.

– De tre har enligt min uppfattning dragit igång den här verksamheten. Man har startat upp bolagsstrukturer, ordnat lokaler och skaffat de it-system som har behövts för att genomföra det här.

Samtliga anklagade nekar till brott.

Gömmer sig utomlands

En av dem är den 34-årig läkaren och vårdentreprenören Hammad Al-Saaid som misstänks för bland annat grovt spridande av smitta och grovt bedrägeri. Han pekas ut av flera i utredningen som huvudmannen bakom härvan – men har hela tiden hållit sig undan polisen.

Därför väljer nu åklagaren att avskriva alla utom läkaren från utredningen. Även de två andra centralaktörerna som varit misstänkta för bland annat grovt spridande av smitta och grovt penningtvättsbrott.

– Jag har gjort bedömningen att det inte går att driva det här målet till huvudförhandling utan att han är en del i utredningen. Jag tror att han är ganska svår att få tag på, säger åklagaren Alexandra Bittner.

Ser du det som ett misslyckande?

– Naturligtvis är det frustrerande för mig och polisen och alla de personer som är involverade att det inte blir en rättslig prövning. Men det går inte i nuläget eftersom den person som är central inte går att höras av polis.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet