Lambertz: ”Jag är med i deras lag”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s Gomorron Sverige medger Göran Lambertz i dag att han inte längre är objektiv i hela Quick-affären.

Justitierådet Göran Lambertz mötte återigen stark kritik efter att Expressen igår publicerat mejlkorrespondens mellan honom och bland andra Christer van der Kwast.

I  Gomorron Sverige i dag svarar Lambertz på kritiken och står fast vid att den är obefogad, samtidigt medger han att han är med i ”deras lag”.

–När jag har tagit på mig debattörsrollen så erkänner jag att jag ingår i ett lag med dem. Men från början var det inte så. Då sa jag att jag inte kan försvara detta. Det är först när jag verkligen kollat faktan ordentligt som jag gick in i rollen som debattör.

Laget han syftar på består framförallt av Christer van der Kwast, som var åklagare i fallet och Seppo Penttinen, förhörsledande polis. Men också Claes Borgström, som på den tiden var Quicks advokat och journalisten Gubb-jan Stigson.

Fortfarande trovärdig

Lambertz säger att det är viktigt att höra båda sidor i hela saken, men att de fyra personerna som är granskade och beskylls för att ha manipulerat fakta måste höras.

–Det är dom som gjorde det hela, och jag har nu försökt kvalitetssäkra detta.

Men om man tänker på den kamratliga tonen och mejlen er emellan – hur objektiv kan du vara?

–Då blir inte jag objektiv längre, det medger jag.

Men även om Lambertz medger att han är inte är objektiv så anser han sig fortfarande vara trovärdig i sin argumentation.

–Läser man mejlen ordentligt kan man se hur resonemanget gick ända från början och framåt. Visserligen tycker jag inte att tidningarna ska publicera det som inte är avsett för offentligheten, men nu har man gjort det och då kan man titta och se att jag ändrat min ståndpunkt hela tiden utifrån boken och kollat fakta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet