Även barn kan bli långtidssjuka i covid-19, menar Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet.

Professorn: ”Barn kan troligtvis få långtidscovid”

Publicerad

I en ny rapport beskriver Jonas F Ludvigsson, forskare och barnläkare vid Karolinska institutet, vad han misstänker är långtidscovid hos barn.

Initiativet togs efter att frustrerade föräldrar hörde av sig och beskrev hur deras barn lidit av trötthet, halsont och andfåddhet i månader.

– Barnen är svårt påverkade, ingen har blivit fullt frisk ännu, säger Ludvigsson till SVT Nyheter.

– Redan i somras märkte man att vuxna hade långdragna besvär. Min tanke var då att detta kanske även förekommer hos barn. Så jag började med att göra en litteratursökning för att se vad det finns för kunskap om detta. Det var inget. Det blev den första rapporten, säger Jonas F Ludvigsson.

I samma artikel beskriver han symptombilden hos fem barn mellan nio och femton år, fyra flickor och en pojke.

Coronapandemin

– Slutsatsen är att det verkar som att även barn kan drabbas av långtidscovid. Jag är inte så förvånad. Det här såg man även under andra pandemier, som till exempel spanska sjukan och svininfluensan. Men jag gissar ändå att så påtaglig trötthet som de här barnen uppvisar efter covid är ovanligt.

Bred symptombild

I rapporten har Jonas F Ludvigsson satt fortsatta symptom i två månader sedan coviddiagnosen ställdes som kriterium för långtidscovid. Barnen som deltog i undersökningen har varit sjuka i sex till åtta månader – och även om vissa har märkt en förbättring så har ingen helt återvänt till skolan än.

– Symptomen är påtaglig trötthet, andfåddhet, hjärtklappning och ont i halsen. En del känner sig yra och har koncentrationssvårigheter.

Jonas F Ludvigsson säger att fyra av fem i rapporten är friska sedan innan, och att symptomen förmodligen inte beror på något annat än covid.

Han berättar att föräldrarna känner sig maktlösa inför situationen och att barnens livskvalitet har påverkats i hög grad.

”Orkar inte gå till skolan”

– Välbefinnandet är väldigt nedsatt förstås. Är man trött stora delar av dagen och  inte orkar gå till skolan blir man ju påverkad.

I nästa steg vill Jonas F Ludvigsson undersöka hur stort problemet är och identifiera vilken behandling som bör sättas in.

– En antivirusmedicin skulle förmodligen inte hjälpa eftersom det inte handlar om en pågående infektion. Det är kroppen som har reagerat på infektionen. Sannolikt så behövs det en multidisciplinär behandling med terapeuter, sjukgymnaster och läkare, är min gissning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet