Spela klippet för att se langaren ”Sam” berätta om varför han säljer droger. Foto: SVT/TT

Langaren ”Sam” sålde droger redan som 16-åring: ”Det finns en jättestor efterfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Langaren “Sam” sålde droger för första gången när han var 16 år. Idag säljer han cannabis vid sidan av sitt vanliga jobb.

– Jag gör det för pengarna, säger han i programmet Koll på knark.

“Sam”, som egentligen heter något annat, berättar att han inte såg sig själv som en langare första gången han testade på att sälja.  

– Jag såg varje extra peng som en bonus, till slut insåg jag att jag kunde tjäna jättemycket pengar på det, säger han i programmet. 

Allt fler unga säljer 

Freddy Nilsson, kommunpolis i Malmö, berättar att allt yngre personer säljer narkotika. 

– Att sälja narkotika kryper neråt i åldrarna. Majoriteten av de som säljer är 15–25 år. Men det finns en stark oro över att man ser tendenser på att dessa personer blir allt yngre. 

Men det händer även att barn kommer i kontakt med narkotika. 

– Många säljare använder sig av barn som springpojkar eller använder dem i systemet på andra sätt.  

Vad gör ni inom polisen för att stoppa försäljningen av narkotika?  

– Vi arbetar bland annat mot den öppna droghandeln på gatorna, både civilt och i uniform. Vi använder oss av kamerabevakning, arbetar med att förebygga att ungdomar kommer i kontakt med narkotika och jobbar med att stoppa distributörer. 

FAKTA: Narkotikabrott

Det är olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är också olagligt att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. 

Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. 

Källa: Polisen.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.