Kommunerna med högst andel timanställda – så gör de efter coronavåren

Uppdaterad
Publicerad

När covid-19 drabbade äldreboenden under pandemins första våg pekades osäkra arbetsförhållanden och hög andel timanställd personal ut som en riskfaktor för att få in och sprida smitta.

SVT har kontaktat de tio kommuner som 2019 hade störst andel timanställda inom äldreomsorgen. Ingen av dem har ändrat anställningspolicy efter covidvåren.

När smittan svepte in över Sverige i våras arbetade var femte inom omsorgen för äldre- och funktionsnedsatta som timanställd, enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Undersköterskan Fredrik Engdahl, som också är fackligt förtroendevald, är van att jaga timmar.

– Som timanställd är man mindre insatt i verksamheten. Man hinner inte komma med i de veckovisa förändringar av rutinerna som kommer. Det kommer bli fel, det kommer bli misstag. Sedan är man dessutom en stor spridare eftersom man hoppar mellan arbetsplatser, så det är ett tvåfaldigt problem.

Timanställda får scheman

Av de tio kommuner som hade högst andel timanställda, vid SKR:s kartläggning 2019, har ingen systematiskt tillsvidareanställt fler inom omsorgen. Men merparten svarar att de gjort annat för att begränsa personalomsättningen, med bland annat längre vikariat och vikariepooler.

Österåker planerar att täcka tillfälliga bemanningsbehov med hjälp av tillsvidareanställda ur en vikariepool. I Upplands Väsby har deltidsanställda inom äldreomsorgen erbjudits att gå upp i tid. Det gäller också timavlönade som dessutom fått scheman som sträcker sig en till två månader framåt i tiden. 

– För att inte timanställda ska gå mellan olika boendeenheter eller till och med olika kommuner så blir de kvar hos oss. Vi kan också säkra att smittan inte sprids mellan olika enheter, säger Yvonne Boberg, omsorgschef i Upplands Väsby.

Kommunal: Två månader inte kontinuitet

Men från fackligt håll anser man att en till två månaders framförhållning inte är tillräckligt.

– Nej, det blir för mycket ad hoc-lösningar. Man måste tittat långsiktigt på det här. Ska vi klara av rekryteringsbehoven som är, då måste man kunna erbjuda tillsvidareanställning på heltid, inte timanställningar på deltid, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

Coronakommissionen kritiserar timanställning

SVT:s rundringning gjordes innan coronakommissionen släppte sin rapport den 15 december. De kritiserar otrygga anställningar inom äldreomsorgen och efterlyser bättre kontinuitet för att klara liknande kriser i framtiden.

”Deras andel av personalstyrkan måste kraftigt minskas”, skriver kommissionen.

Här finns högst andel timanställda

Visstidsanställda timavlönade inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning, andel i procent, november 2019.

  • Danderyd: 39
  • Värmdö: 38
  • Sigtuna: 36
  • Solna: 36
  • Boden: 34
  • Österåker: 33
  • Upplands Väsby: 33
  • Vaxholm: 33
  • Järfälla: 32
  • Vallentuna: 32

Källa: SKR / Kolada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.