Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas riksförbund. Hon ser två risker med Liberalernas förslag om lärarassistenter. Foto: TT

Lärarnas riksförbund: ”Man kan inte bara plocka in vilka som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas riksförbund ser positivt på Liberalernas förslag om att anställa 18 000 lärarassistenter för att ge lärare mer tid till att undervisa. Men den tänkta avlastningen innebär två stora risker, menar förbundets ordförande Åsa Fahlén.

– Man kan inte bara plocka in vilka som helst, säger hon.

Under sitt sommartal i Stockholm meddelade partiledaren Jan Björklund att Liberalerna vill anställa 18 000 lärarassistenter som ska utföra de sysslor som lärare gör utanför klassrummet – vakta provskrivningar, servera skolmat, planera utflykter och rapportera närvaro, bland annat.

– De allra flesta lärarna upplever att de får för lite tid till att planera, genomföra och utvärdera sina lektioner. På det sättet är det här ett helt nödvändigt förslag, och det skulle bidra till att göra yrket mer attraktivt, menar Åsa Fahlén.

För många lektioner

Men två risker tornar upp sig i och med förslaget, menar hon. Bland annat gäller det att den frigjorda tiden för undervisning inte byggs på med ytterligare lektionstid och elevgrupper.

– I och med lärarbristen finns det en risk att lärare, i stället för att få mer tid till sin befintliga undervisning, bara belastas med ännu fler lektioner och får ta sig an ännu fler elevgrupper. Då är det inte säkert att arbetsbelastningen blir bättre.

”Kan inte plocka in vem som helst”

Den andra risken som Åsa Fahlén ser handlar om vilka kvalifikationer och arbetsuppgifter lärarassistenterna skulle ha om förslaget gick igenom.

– Det är lätt att prata om ”fler vuxna i skolan”. Men det är viktigt att alla vuxna på skolan är medvetna om och jobbar mot samma mål. Man kan inte bara plocka in vilka som helst.

Det är stor skillnad på att till exempel hjälpa till i matbespisningen och att ta över kontakten med elevernas föräldrar, fortsätter hon. Och behoven ser olika ut på till exempel en gymnasieskola och en lågstadieskola.

– Assistentuppdraget skulle behöva bestå i väl avgränsade uppgifter, så att de som anställs har rätt kvalifikationer för det arbete de ska utföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.