Bild från brottsplatsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Larmsamtalet från vännen: ”Någon sköt mot mig”

Uppdaterad
Publicerad

Mötet i danska Herlev var en dödsfälla. I dag spelades larmsamtalet upp från de två mördades vän. Rättegången mot fem svenska män som misstänks för ett dubbelmord i Danmark i fjol fortsatte under måndagen.

– Någon sköt mot mig, säger 22-åringen, i rätten i Köpenhamn.

Boardinglappen fanns kvar i den blå Renaulten med tre skotthål i fronten. Med 21-åringens namn. Han sköts ihjäl med 19 skott.

Flyget från Bromma gick på kvällen den 24 juni. Samma kväll ska de tre unga männen som kopplas till ett Rinkebygäng, ha tagit sig till en adress i Herlev strax utanför Köpenhamn. Det var strax efter midnatt natten till den 25 juni.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Klockan 16.27 den dagen återvände de tillbaka till samma plats i Herlev.

Svårt skadade

Larmet till polisen kom 17.50 – om skottlossning.

Flera vittnen såg delar av skjutningen och har beskrivit för rätten hur de försökt rädda de två svårt skadade unga männen, 21-åringen som hittades med ett stort antal skott intill bilen där han suttit. Och 23-åringen som förblödde på en gräsmatta dit han hunnit springa, träffad av ett skott i höger ljumske.

Egentligen skulle vännen som överlevde ha vittnat i rätten, men han vägrade. Han sitter själv häktad i Sverige för ett misstänkt brott.

Inga uppgifter att lämna

Han frågas vad de gjorde där:

”Jag vet inte.”

I stora drag har han inga uppgifter att lämna.

Enligt uppgift till SVT Nyheter skulle de tre träffa en bekant till den 23-årige ledaren. Personen de skulle möta hade tidigare fått en fristad i Rinkeby, under 23-åringens beskydd, efter att ha fått problem i Danmark.

– Han ordnade en fälla. De andra betalade honom, säger en person med insyn i konflikten och syftar på rivalerna.

På plats väntade de på att träffa vad de trodde var en lojal vän. Men plötsligt närmade sig maskerade skyttar längs en häck, beväpnade med en pistol och automatvapen.

”Sa åt mig att springa”

I förhöret med överlevaren berättar han om händelseförloppet: Bilen, Audin som gärningsmännen kör, stannar framför dem. De börjar skjuta. Vännen, 23-åringen, försöker backa, men får motorstopp.

– Han sa åt mig att springa. Jag sprang ut ur bilen. Sen jagade de mig. Skjuter mot mig. Jag hoppar över buskarna, säger han i förhöret.

Samtidigt springer 23-åringen bakåt, bakom ett parkeringsgarage. Med skyttarna efter sig.

Han faller ihop längst ner i slutet på ett bostadshus, på en gräsmatta intill ett buskage. Flera boende som hört skottlossningen kommer ut och försöker stoppa blödningen.

Vittnen dök aldrig upp

Under tisdagen kommer två svenska poliser att vittna om den svenska gängmiljön och de misstänkta personernas gängkopplingar. I Danmark riskerar de dubbelt så hårda straff om gängkopplingar kan bevisas.

I torsdags mördades en 22-årig man i Rinkeby. Han sköts inför vittnen, bland bostadshusen intill en lekplats. Han är släkt med 23-åringen som dödades med ett skott i låret i Danmark. Orsaken till det senaste mordet utreds. Enligt uppgift till SVT är mordet inte kopplat till den pågående konflikten mellan de två uppmärksammade gängen i området. I det här fallet hade offret och hans vänner flera fiender och enligt flera källor kan en gruppering från Husby ligga bakom mordet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet