KD:s partiledare Ebba Busch Thor och riksdagsledamot Lars Adaktusson meddelar nu att Adaktusson ska fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lars Adaktusson kvar i partiet – backar från tidigare påstående

Uppdaterad
Publicerad

Partiledningen i Kristdemokraterna var inte informerad om hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet i den utsträckning som tidigare sagts. Det skriver Adaktusson och partiledare Ebba Busch Thor i ett inlägg på partiets Facebook-sida under fredagen.

Beskedet kom i ett gemensamt inlägg på Facebook från Kristdemokraternas riksdagsledamot Lars Adaktusson och partiledare Ebba Busch Thor under fredagen. Där meddelar man att partiledningen inte var informerad i den utsträckning som tidigare har angetts om hur Adaktusson röstade i abortfrågan i Europaparlamentet.

”När vi tillsammans har gått igenom den dokumentation som finns har det också blivit uppenbart att partiledningen inte varit informerad i den utsträckning som tidigare angetts. När det gäller den specifika tillämpningen av subsidiariteten i enskilda fall har partiledningen inte haft full kännedom”, skriver Adaktusson och Busch Thor.

Kvar i partiet

I utskicket skriver man också att Lars Adaktusson blir kvar i riksdagen:

”Vår gemensamma intention är att Lars Adaktusson ska fullfölja det mandat väljarna har gett honom som riksdagsledamot och det uppdrag partiet anförtrott honom som utrikespolitisk talesperson”.

Genom samtal har partiet löst de oklartheter som har funnits, skriver Adaktusson och Busch Thor i utskicket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.