Hela chatten – så skyddar du dina barn på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Helena Meyer, en av experterna på ”Surfa Lugnt”, svarade på läsarnas frågor om hur man bäst skyddar sina barn från nätmobbning och andra faror på nätet.

Helena Meyer från Fryshuset i Stockholm är expert på ungas nätvanor och har stor erfarenhet av att samtala med unga i olika forum på internet. Hon är en av experterna på ”Surfa Lugnt” som bland annat arbetar för att ge vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på nätet, som till exempel mobbning och integritetsfrågor. Läs hennes chatt med läsarna.

Anna : altså, hur stor del av alla på nätet beter sej som grisar? 1 av 1000? fler eller färre? Pedofiler finns ju överallt där det finns ungdommar. är det för få kompenta vuxna på internet?

Nätpedofilen

Helena Meyer: Hej Anna. De flesta människor vill inte bete sig illa, varken på nätet eller t.ex. på arbetsplatsen. Men ibland reagerar vi på saker vi hör eller läser, blir arga och då är det lätt att skicka iväg något som kanske inte är så genomtänkt. Jag tror att de flesta vuxna är kompetenta nog för att vara på nätet, men det handlar om att våga också. Nätet är inte något farligt och svårt. :)

Anna: Hur ska man veta att den man chattar med inte är en gammal gubbe? 

Helena Meyer: Det kan man ju aldrig veta. En bra sak att tänka på är att inte berätta något för folk du inte känner på nätet som du inte skulle skriva på en vägg nere på stan. T.ex. adress och telefonnummer. Om du vill träffa någon från nätet så är det viktigt att ses på en plats där det finns andra människor och att du berättar för någon annan var du är.

Moa: Hur gör jag för att hålla koll på mina barn när de sitter vid datorn? Man kan ju inte stå över dem hela tiden och hålla koll..

Helena Meyer: Hej Moa, som jag ser det handlar det inte om att hålla koll, utan att ha en öppen dialog hemma. En bra idé är att fråga ”vad hände på nätet idag” vid middagsbordet, precis lika självklart som att fråga ”vad hände i skolan idag”. Nätet är en självklar del av ungas vardag och precis som att vi vuxna inte ska läsa barnens dagböcker så ska vi inte stå över dem hela tiden vid datorn. :) 

Jenny: Är det nån tidpunkt då det är mer riskfyllt att vara ute på nätet?

Helena Meyer: Jenny: Inte om du menar tidpunkt på dygnet. Däremot finns det riskfyllda tidpunkter i livet. Om du mår dåligt, som ung och stöter på någon som t.ex. smickrar dig och ger dig uppmärksamhet så kan det finnas en lockelse i det. Det är också llättare att råka illa ut när livet inte är på topp.

RMZ: Hur ska man tänka som förälder? Ska man försöka begränsa barnets tekniska möjligheter att nå sidor där man tror det finns mobbning, eller ska man försöka prata om hur man ska hantera det när det dyker upp istället och förklara att det inte är skillnad på webben och verkligheten?

Helena Meyer: RMZ: Jag tycker inte att begränsning av teknik hjälper. I värsta fall går barnen bara hem till någon annan och surfar på förbjudna sidor. Bättre att alltid föra dialog om vad som händer på nätet.

Karin: Finns det nätmobbning i andra länder, det känns som att det är mer utbrett i Sverige?

Helena Meyer: Karin: Det finns även i andra länder. Vet dock inte hur utbrett det är.

Marianne: Finns det inga ”fula gummor”?

Helena Meyer: Marianne: Det finns absolut kvinnliga sexualförbrytare. Det är mer ovanligt än manliga, men finns också antagligen ett stort mörkertal.

Janne: Mobbning finns väl överallt där barn finns? Är det egentligen någon skillnad på nätet?

Helena Meyer: Janne: Mobbning finns tyvärr överallt där människor finns, både bland barn och vuxna. 

Mikael: Nån åsikt på om det är bra eller dåligt om en förälder spionerar på sitt barn helt utan barnets vetskap? Och då först avslöjar det strax innan barnet riskerar att ta ett riktigt farligt steg...

Helena Meyer: Mikael: Jag tycker inte att det är en bra idé att spionera. Även om det är för ett gott syfte kan barnet uppleva det väldigt kränkande och kanske inte berätta när det händer otäcka saker. Försök istället prata med barnen om nätet varje dag.

Helena: Hej! Jag skulle gärna vilja veta vad min dotter gör när hon sitter med mobilen, men jag vill inte heller kränka henne. När jag frågar svarar hon bara ”Facebook” och ”Instagram”.

Helena Meyer: Helena: Jag tycker att du ska be din dotter om hjälp att lägga upp ett eget konto på Instagram. Ni behöver inte lägga till varandra, men då ser du vad det går ut på. Berätta att du tycker att det verkar spännande och att du är nyfiken och att hon som är så duktig på det säkert kan hjälpa dig.

Sigge: Varför är det så svårt att ta reda på vem som ligger bakom en närmobbning?

Helena Meyer: Sigge: ”Nätmobbning” är ofta väldigt komplext. Det är sällan mobbningen begränsas till nätet, ofta finns problemet i ungas närmiljö (skola, fritid osv). Det kan handla om unga tjejer som får dåligt rykte och då är ofta ett stort antal människor inblandade. Därför är det svårt att få fram vem som ligger bakom.

Monika: Min 13-åring har ett konto på instagram, jag tycker egentligen det är för ungt men alla hennes vänner har också ett konto. Tycker du att jag kan säga nej ändå?

Helena Meyer: Global och Jesper: Att klä av sig i webcam kan vara spännande. Problemet är egentligen inte att unga experimenterar med sin sexualitet utan att vuxna utnyttjar det.

Christer: Finns det något sätt att märka att ens barn utsätts för nätmobbning eller andra obehagliga saker på nätet?

Helena Meyer: Det man kan märka är samma saker som om barn utsätts i skolan t.ex. Barnet (eller ungdomen) kanske drar sig tillbaka mer, vill inte gå till skolan, drar sig undan från vänner eller att vänner slutar höra av sig. Barnet kanske verkar väldigt ensamt och det kan börja prestera sämre i skolan.

Olle: Vad skiljer nätmobbning från vanlig mobbning? Kan ett vanligtvis ”populärt barn” ändå utsättas för mobbning på nätet?

Helena Meyer: Olle: Jag tycker inte att själva fenomenet mobbning skiljer sig åt på nätet och utanför. Nätet är dock ett väldigt starkt och snabbt verktyg där information och bilder snabbt får stor spridning. Jag tror att ingen är skyddad från att utsättas för kränkande behandling. Det viktiga är att vi uppmärksammar när det händer.

Carina: Varför är det så hård ton på internet och till exempel Facebook, med de sk ”face-rapes” där barnen skriver helt vidriga saker till varandra ibland. Har man som förälder rätt att säga till kompisarna till ens barn om detta?

Helena Meyer: Jag tycker absolut att man som föräldrer ska säga till, precis som du skulle göra i ett annat samanhang. När det gäller den hårda tonen så har vi vuxna ett stort ansvar att föregå med gott exempel och vara schysst på nätet. Idag är det vanligt med bloggar som går ut på att vara elaka t.ex. Naturligtvis talar vi då om för unga att det är ok att bete sig så. 

Matilda: Hej! Jag är så orolig. Fundedrar på om jag helt ska förbjuda min dotter från dator och iphone. vad tänker du? Hjälp mig!

Helena Meyer: Matilda: Jag tycker inte att det är en bra ide med förbud. risken är att din dotter använder dator hos någon kompis. Om du behöver tips på hur du kan prata med din dotter kan du titta på www.surfalugnt.se eller natvandrare.fryshuset.se

Erik: Hur ska man göra för att undvika att ens bar mobbar på nätet? Jag har en son som är ganska typiskt ”grabbig” och kan få känslan av att han är en typ som ofta är ”på” de andra iklassen. Vill inte att han ska såra någon.

Helena Meyer: Jag tror det är viktigt att ha en dialog med unga om vad man säger och gör kan få för konsekvenser, det handlar inte bara nätet utan hur man beter sig mot andra i stort.

Nätet är samma verklighet som i tillexempel skolan.

Så det du kan göra med din son är att prata om värderingar och hur man beter sig mot andra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen

Mer i ämnet