17 miljoner européer är allergiska mot mat i någon form. Att få klart besked om vad maten innehåller kan innebära skillnaden mellan liv och död. Därför gäller från och med den 13 december nya regler för livsmedel inom hela EU.
– Det kommer att bli lättare för många som har matallergi att gå ut och äta, säger Maritha Sedvallson som är ordförande för Astma- och Allergiförbundet.
Lagen innebär också, som tidigare, att all färdigförpackad mat ska ha information om innehållet i maten. Men från och med nu ska de bli tydligare och de 14 allergenen på EU:s lista, som är de som oftast orsakar kraftiga allergiska reaktioner, ska synas bättre på ingrediensförteckningen.
Den som säljer oförpackad mat på kaféer och restauranger är skyldig att veta om ingredienser som till exempel ägg, jordnötter, vete eller mjölk ingår. Och redogöra för det skriftligt eller muntligt. Men Allergiförbundet är ändå inte helt nöjda.
– Vi vill att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten. Inte enbart de 14 vanligaste allergenen, säger Maritha Sedvallson.
Reglerna gäller också mat som köps över disk i butik eller hämtmat från en restaurang.