Leif GW Persson Foto: SVT

Leif GW Persson: En ovanligt korkad rekommendation

Uppdaterad
Publicerad

Östersundspolisens råd till kvinnor att hålla sig inomhus nattetid efter flera fall av misshandel och våldtäktsförsök har mötts av protester hos allmänheten och politiker. I kvällens avsnitt av ”Veckans brott” sällar sig kriminologen Leif GW Persson till kritikerna och kallar uppmaningen för ”en ovanligt korkad rekommendation”.

Kvinnor i Östersund rekommenderas att tillsvidare inte gå ute själva efter mörkrets inbrott. Polisen gav rådet i måndags, under en presskonferens då man också berättade om flera fall av våldtäktsförsök och misshandel mot kvinnor i staden den senaste tiden.

– Ordna skjuts eller gå i grupp, sa polisområdeschefen Stephen Jerand under presskonferensen.

Professorn och kriminologen Leif GW Persson tycker att det hade varit bättre om polisen ”höll sig ute” än kvinnor inne.

– Det är en ovanligt korkad rekommendation, säger han i kvällens avsnitt av ”Veckans brott”.

”Det går alltid någon lös”

Polisen har försvarat sitt beslut med att man inte vill ha fler kvinnor som blir utsatta, men Leif GW Persson menar att polisen inte kan vältra över sitt ansvar på presumtiva offer.

– Det går någon lös, men det går alltid någon lös. Det vore idealt för polisen om alla höll sig inomhus och för säkerhets skull bakom inbrottssäkra dörrar och larm, men det är inte det samhället vi ska leva i.

Istället för att be kvinnor att inte röra sig ensamma ute om nätterna borde polisen öka sin närvaro på de platser där överfallen skedde, säger Persson.

– Det vore kanske rekommendabelt om polisen höll sig ute. Jag inbillar mig att det här måste ha hänt på ganska bestämda platser.

Polisen i Östersund har sedan den 20 februari fått in sju anmälningar om oprovocerat våld mot kvinnor utomhus. I minst ett fall blev en kvinna attackerad av fler än en gärningsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Östersund

Mer i ämnet