Kriminologprofessor Leif GW Persson om Dan Eliasson: ”Det här var inte hans grej”. Foto: TT

Leif GW Persson: ”Kommer inte ligga sömnlös för Eliasson”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet att Dan Eliasson avgår som rikspolischef. Kriminologprofessor Leif GW Persson har varit en av Eliassons hårdaste kritiker.

– Jag kommer inte att ligga sömnlös för Eliassons skull. Nu är det viktigt att vi får någon som funkar och det finns det alltid en plan för när någon avgår, säger Leif GW Persson till Svenska Dagbladet.

Enligt Persson borde personen som tar över Eliassons jobb vara polis i grunden eller någon som är väldigt nära verksamheten.

– Jag är inte en person som dansar på någons begravning. Men det här var inte hans grej, säger Leif GW Persson till Svenska Dagbladet.

Han nämner själv tre personer som enligt honom skulle vara ”utomordentligt lämpade” att ta över: Lena Matthijs (polisområdeschef Älvsborg), Klas Friberg (regionpolischef Väst) och Erik Nord (polisområdeschef Storgöteborg). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet